De ce apar sângerările nazale: toate cauzele posibile

Autorul articolului: Victoria Stoyanova, medic de categoria a II-a, șeful laboratorului din centrul de diagnostic și tratament (2015-2016).

Din acest articol veți afla: toate cauzele posibile ale sângerărilor nazale la adulți și copii.

Cauzele sângerărilor nazale sunt mari. Este important să determinați cauza sângerării la o anumită persoană pentru a preveni episoadele recurente.

La copii, sângele curge din nas datorită polipilor sau adenoidelor, insuficiența vasculară legată de vârstă, prezența unui corp străin în trecerea nazală, anemia, utilizarea prelungită a unui spray vasoconstrictor etc.

Dacă sângele curge din nas în repetate rânduri, este imposibil să ignorăm acest lucru. Acest lucru poate fi un semn al unei boli grave de sânge, al organelor interne sau al manifestării oncologiei. Mai intai trebuie sa incerci sa intelegi pentru tine, de ce sangele poate curge de pe nas, este o frecventa, observati daca sangerarile sunt legate de un anumit moment al zilei sau nu, ce intensitate sunt, cat de des merg, sunt cheaguri sau fluxuri de sange lichid rosu.

Apoi, asigurați-vă că contactați otolaringologul. Toate aceste observații îl vor ajuta să înțeleagă rapid de ce vine sângele din nas. Desigur, va fi necesară o examinare suplimentară. Medicul va selecta lista metodelor de diagnosticare în funcție de motiv. Este posibil ca după primirea rezultatelor cercetării, consultării sau tratamentului de la un alt specialist - cardiolog, endocrinolog, chirurg, oncolog, va fi necesară. În caz de vătămare a unei persoane cu leziuni ale pasajelor nazale, cauza sângerării este evidentă, în acest caz trebuie să contactați imediat un traumatolog.

Doar prin eliminarea factorului provocator, veți scăpa de sângerare.

Cauze la adulți

Două grupe de cauze de sângerare:

 1. local (local) - afectează doar nasul;
 2. sistemice (comune) - apar datorită efectelor interne ale organismului, de exemplu, în diverse boli.

Provocatori locali

 • Leziuni la nas. Se întâmplă frecvent în timpul unei bătălii din cauza loviturilor pe față sau a accidentelor grave.
 • Alergie. Pereții vaselor de sânge se rup datorită unei reacții alergice și a fluxului sanguin.
 • Uscat aer cald cameră. Deseori cauza sângerării nocturne este uscarea membranei mucoase datorită inhalării fluxului de aer prea uscat cu baterii fierbinți în timpul iernii.
 • Polip în nas sau deformare a septului nazal. Acest lucru face dificilă respirația nazală, din cauza încărcării care nu este distribuită corect între nări. Polyp stoarce vasele de sânge, din cauza căruia de multe ori fluxul nasului roșie fluide, mai ales dimineața.
 • Atrofia mucoasei. Se dezvoltă în diferite boli inflamatorii, de exemplu, rinită cronică. Poate fi rezultatul unei boli ereditare sau a unui pericol ocupațional - praf în cameră, aer uscat și lucrul la rece. Secreția insuficientă a mucusului, uscarea și subțierea mucusului cauzează vase de sânge fragile și, ca rezultat, sângerări nazale.
 • Inflamația mucoasei nazale (rinită) poate fi însoțită de ușoare sângerări nazale. Cheagurile de sânge sunt vizibile împreună cu mucusul care apare atunci când există o răceală.
 • Utilizarea prelungită a sprayului hormonal sau vasoconstrictor (picături).
 • Sunstroke este unul dintre principalii factori în apariția de sângerări nazale în vara fierbinte. Deseori supraîncălzirea generală a corpului, care apare din cauza expunerii prelungite la razele arzătoare ale soarelui, este însoțită de sângerări nazale. Vasele mucoasei devin fragile și izbucnesc.
 • Inhalarea cocainei. De mult timp sa observat că dependenții care utilizează cocaina prin nas, membrana mucoasă devine mai subțire, simțul mirosului este pierdut, există sângerări nazale.

Patologiile generale ale corpului

 • Hipertensiunea arterială este cea mai frecventă cauză a sângerărilor nazale la adulți, în special la vârstnici. Această "hemoragie naturală" reduce riscul de accident vascular cerebral cerebral. De obicei, după ce starea unei persoane nu se deteriorează, dar se îmbunătățește. Se dezvoltă pe fundalul tinitusului, cefalgiei (cefalee) și al altor simptome ale crizei. Vasele au izbucnit, incapabile să reziste la presiune, din cauza căruia sângele din nas este un flux subțire fără cheaguri.
 • Infecții acute care afectează mucoasa nazală. Acestea sunt sinuzită, sinuzită, sinuzită frontală, rinită, ARVI și altele. Vasele inflamate sunt mai fragile și se sparg mai des, determinând curgerea sângelui prin nas. Astfel de modificări în pereții vasculari sunt cu rinită alergică.
 • Bolile de sânge sau alte patologii, însoțite de o încălcare a coagulării. Ce cauzează sângele din nas în acest caz? De exemplu, în hemofilie, deficiența factorilor de coagulare a plasmei sanguine conduce nu numai la sângerări nazale și la alte tipuri de sângerări exterioare exterioare, dar și la hemoragii interne severe. Patologiile rămase includ diateza hemoragică, vasculita, coagulopatia, deficitul de hipo și vitamină. K, C.
 • Reglarea hormonilor sau tulburări în timpul pubertății, menopauzei sau sarcinii.
 • Folosirea de medicamente subțierea sângelui. Heparina, warfarina, aspirina pot provoca sângerări nazale.
 • Feocromocitomul este o tumoare dependentă de hormon al glandei suprarenale de natură malignă sau benignă. Simptomul său principal este hipertensiunea arterială cu crize frecvente, în timpul căreia este posibil sângerarea nazală. Forma stabilă a bolii este caracterizată de o creștere persistentă a tensiunii arteriale și, în consecință, de episoadele frecvente ale sângerărilor nazale.
 • Neoplasm malign în cavitatea nazală. Diverse tumori canceroase duc la ulcerarea membranei mucoase, o încălcare a respirației nazale, sângerare.
 • Presiunea barometrică a presiunii. Diverse, alpiniști sau piloți se confruntă cu acest lucru.

De ce este sângerarea din nas - și din alte motive:

 • Inhalarea iritanților chimici.
 • Zborul aerian.
 • Strălucirea intensă.

Cauze la copii

De ce nasul sângerează la copii? Factori, la fel ca la adulți, mulți. Foarte frecvente:

 1. Corp străin în pasajul nazal.
 2. Picătură cu deteriorarea nasului.
 3. Leziune mecanică a mucoasei sau a degetului.

Motivul pentru sângerarea de la nas la copii noaptea poate fi o creștere a presiunii sau aer prea uscat în cameră. Dacă acesta este un caz izolat, sângele este ușor oprit, nu există alte simptome, atunci nu există motive de îngrijorare. Dacă sângerarea are loc în mod repetat, se oprește rău, copilul se plânge de slăbiciune, dureri diferite, este necesar să contactați pediatrul și să fie examinat. În astfel de cazuri, sângele din nas poate merge din cauza unei boli grave, de exemplu, anemie, leucemie, hemofilie sau altă boală asociată cu coagularea sanguină slabă.

Când epistaxisul este o singură dată și când este intermitent

Un singur febr

 1. Leziunile mucoasei cu un obiect străin, caracteristică în special copiilor mici.
 2. Stres sau stres excesiv.
 3. Febră cu o infecție respiratorie acută sau altă infecție.
 4. Supraîncălzirea corpului în timpul vizitei la baie, saună, lungă ședere la soare.

Dacă un copil are sânge din nas după aplicarea picăturilor cu acțiune vasoconstrictoare, merită să se oprească folosirea lor. Membrana mucoasă este atât de uscată încât capilarele nazale izbucnesc.

Sângerările singulare, fără pierderi masive de sânge, nu sunt, de obicei, periculoase. Dar, cu repetarea repetată a episoadelor, trebuie să fiți atenți și să vă asigurați că vă consultați cu un specialist.

Semnalul de sângerare merită o atenție deosebită. Se începe brusc, se termină rapid, dar pierderea semnificativă a sângelui, iar culoarea sângelui poate fi neobișnuită - întunecată, coagulată cu fulgi și cheaguri mari sau spumă roșie. Aceasta poate indica anevrism, ruptura unui vas mare, dezintegrarea unui neoplasm malign, pulmonar, sângerare gastrică etc.

Cauzele sângerării nazale recurente

Dacă sângele curge sistematic, este însoțit de alte simptome - sângerări uterine, gingii sângerate, vânătăi, febră, dureri la nivelul articulațiilor, trebuie să fiți atenți și să vă asigurați că vă consultați mai întâi cu medicul sau terapeutul din cadrul ORL. Poate că aveți o boală sistemică sau malignă, cum ar fi anemia, feocromocitomul, purpura trombocitopenică, leucemia etc.

Pacienții hipertensivi care sunt predispuși la sângerări nazale observă de obicei că sângele din nas curge în timpul unei crize hipertensive. După normalizarea presiunii, se oprește.

Dacă nu este posibilă oprirea sângelui copilului prin el însuși, există vânătăi pe diferite părți ale corpului, atunci este necesar să se cheme imediat ambulanța și apoi să se treacă examenul pentru a exclude hemofilia.

La repetarea cazurilor de sângerare nazală, care durează mai mult de 20 de minute, simptomele care însoțesc acestea sunt întotdeauna vizitate de un specialist pentru a afla și a corecta cauza stării patologice.

Care sunt motivele pentru sângerarea din nas la un adult?

Oricine cel puțin o dată, dar a trebuit să se ocupe de sângerările nazale. Dar nu toată lumea știe de ce sângerează din nas. Cauzele acestui fenomen la un adult pot fi foarte diferite: suprasolicitare și oboseală, leziuni nazale, precum și alte boli mai grave.

În cazurile în care sângerările nazale apar destul de des, trebuie să faceți imediat un examen medical pentru a identifica cauza sau boala adevărată.

Astfel de simptome pot semnala boala diferitelor organe interne - ficatul, rinichii și sângele. În plus, sângerările nazale pot fi cauzate de boli cardiovasculare, reumatism și diverse boli infecțioase.

clasificare

Cantitatea de sânge scurs din nas poate fi de la câteva mililitri până la jumătate de litru.

 1. Se consideră pierderea de sânge nesemnificativă de câțiva mililitri. O astfel de sângerare nu este periculoasă pentru sănătate și nu duce la consecințe. Singurul punct negativ poate fi teama, isteria sau leșinul la copii mici.
 2. Pierderea de sânge este evaluată ca moderată dacă volumul său nu depășește 200 ml. Astfel de pierderi de sânge provoacă slăbiciune ușoară, amețeli, pulsuri rapide și zburați înaintea ochilor. Blanching posibilă a membranelor mucoase vizibile și a pielii.
 3. Pierderea masivă a sângelui este menționată în cazurile în care până la 300 ml de sânge circulă în totalitate sau într-o singură etapă. Este însoțită de simptome mai severe, comparativ cu un grad ușor: slăbiciune, tinitus, amețeli, cefalee, sete, dificultăți de respirație.
 4. Sângerarea profundă se caracterizează printr-un volum mare - 500 ml și peste. Pierderea masivă a sângelui duce la șocul hemoragic, exprimat printr-o scădere bruscă a tensiunii arteriale, letargie, diverse tulburări de conștiință până la pierderea acesteia, circulația insuficientă a sângelui în organele interne.

De asemenea, sângerările nazale pot fi împărțite la nivel local și general. Locuitorii sunt cei care produc sânge pentru pagubele localizate ale nasului și cele comune care cauzează sângerare în general.

De ce un adult suferă sângerări din nas: cauze

Scăderea sau scurgerea sângelui care iese din pasajele nazale este o consecință a afectării vasculare. Acest lucru se întâmplă ca urmare a stresului mecanic (traumatisme ale nasului) sau a proceselor interne din organism.

Să analizăm în detaliu principalele motive pentru care un adult poate sângera din nas și ce trebuie să facă în acest caz:

 1. Leziuni - cel mai adesea, diverse leziuni ale zonei feței duc la rănirea nasului, care poate fi însoțită de o fractură a septului său cu dezvoltarea sângerării marcate. În copilărie, obiceiul de a alege la nas cu un deget sau alte obiecte (creion, stilou) duce la leziuni ale mucoasei nazale.
 2. Impactul condițiilor externe. Stare lungă la soare, suprasolicitare, efort fizic - factori care pot determina sângerări spontane. Acesta este un fenomen solitar, nu este un motiv pentru a merge la doctor, sângele se oprește repede, iar incidentul este uitat.
 3. Soarele și supraîncălzirea - unul dintre principalii factori ai sângerărilor nazale, mai ales vara. Datorită temperaturilor ridicate, cavitatea nazală devine uscată și vasele devin fragile. Au izbucnit ușor și din cauza asta sânge din nas. Pentru a vă proteja de căldură, trebuie să purtați o pălărie sau o pălărie, fiți mai mult într-un loc umbros.
 4. Uscarea membranelor mucoase poate provoca, de asemenea, sângerare din nas, deoarece capilarele devin fragile. Uscarea mucoasei nazale poate fi rezultatul expunerii prelungite la aer uscat sau îngheț.

Cel de-al doilea grup de sângerări nazale este cauzat, de regulă, de motive mult mai grave, care constau în tulburări sistemice. În acest caz, sângerarea nasului nu este o afecțiune patologică separată, ci o manifestare a simptomelor bolilor organelor și sistemelor fiziologice, cel mai adesea respirator și circulator. Acest grup include boli cum ar fi:

 1. Hipertensiune. Creșterea presiunii arteriale sau intracraniene poate provoca, de asemenea, sângerări nazale. Dar aceasta este mai degrabă o binecuvântare decât o nenorocire, căci este mai bine să pierzi niște sânge și să reduci presiunea decât să câștigi un accident vascular cerebral. Apropo, de cele mai multe ori, presiunile de presiune apar de la 4 la 6 dimineața. Acest fapt explică de ce unii oameni sângerează din nas în dimineața.
 2. Procesul inflamator al mucoasei nazale (rinita) sau sinusurile sale (antrita, sinuzita) - inflamatia slabeste peretii vaselor de sange, facandu-le mai fragile. Infecția virală respiratorie acută, rinita alergică, bacteriile (streptococi, stafilococi, E. coli) pot duce la dezvoltarea procesului inflamator.
 3. Papilome în nas - creșteri pe membrana mucoasă. Sunt rezultatul unei infecții virale, mutații periculoase în tumorile maligne. Polipii presează pe vase, fac dificilă respirația, provoacă sângerări frecvente dimineața.
 4. Dstonia vasculară-vasculară - însoțită de vase slabe fragile, cauzează adesea sânge din nas în cazul unui adult sau unui copil diagnosticat cu IRR. Simptome suplimentare - descărcare apoasă de sânge, durere în cap, tinitus.
 5. Ateroscleroza - modificări ale vaselor de sânge, pierderea elasticității acestora, daune frecvente cu apariția diferitelor sângerări (interne și externe).
 6. Feocromocitomul este o tumoare a glandelor suprarenale, care crește nivelul hormonilor de stres. Din acest motiv, presiunea crește brusc și sângele continuă să curgă din nas. Semnele acestei tumori sunt sângerări nazale frecvente și uscăciunea nasului. Cu astfel de simptome ar trebui să contactați clinica.
 7. Recepția medicamentelor. De regulă, sângerarea provoacă medicamente pentru a preveni coagularea sângelui. Acestea includ heparina, aspirina și altele. Sângele din nas poate curge prin utilizarea prelungită și necontrolată a spray-urilor nazale care usucă membrana mucoasă.
 8. Bolile oncologice. Epistaxisul apare la nivelul neoplasmelor maligne și benigne din nas. În plus față de sângerare, poate exista un ulcer pe mucoasa nazală, umflarea nasului, o schimbare a formei acestuia.
 9. Tulburări asociate tulburărilor de sângerare, cum ar fi hemofilia.
 10. Deficitul de vitamina C. După cum știți, vitamina C consolidează pereții vaselor de sânge. Dacă lipsește, pereții vasculare devin friabile și fragile. Acest fapt poate fi răspunsul la întrebarea de ce sângele este adesea nascut.

La adulți, cea mai frecventă cauză a sângelui din nas este deteriorarea vaselor din partea anterioară a septului nazal (site-ul Kisselbach), penetrat dens printr-o rețea de arteriole mici și capilare. Astfel de sângerări, ca regulă, nu reprezintă o amenințare pentru sănătatea umană. Sângele din nas curge prin picături sau un flux subțire și, cu coagularea normală, se oprește rapid pe cont propriu.

Situația este mai gravă atunci când vasele părților superioare și posterioare ale cavității nazale sunt deteriorate. Arterele sunt semnificativ mai mari aici decât în ​​secțiunea anterioară și, prin urmare, sângerarea este mai puternică, poate provoca vătămări semnificative pentru sănătate și chiar poate fi fatală din cauza pierderii foarte mari de sânge. În acest caz, sângele curge într-un flux roșu strălucitor, care nu poate fi spumat, poate să apară din gură și practic nu se oprește singur.

Ce se poate face când sângele curge din nas?

Nu este nici un punct în tratarea exclusivă a simptomelor, deoarece boala de bază trebuie eliminată. Cauzează sângerare nazală frecventă. Este necesar să vizitați un terapeut sau pediatru și otolaringolog. Pentru diagnostic, va trebui să treacă un număr întreg de sânge și să verificați coagularea acestuia.

Sângerarea din nas poate să nu fie atât de inofensivă. Mulți nu acordă suficientă atenție acestui lucru. Dacă sângele din nas este perturbat în cazuri rare și apoi din cauza stresului mecanic, atunci nu este nevoie să vă faceți griji.

Dacă sângele din nas este perturbat de multe ori, este jetting sau sângerarea este abundentă și prelungită - toate acestea reprezintă un semnal pentru solicitarea promptă a ajutorului unui specialist.

Cum să opriți sângerarea din nas?

Dacă sângele scade din nas ca rezultat al deteriorării mecanice și puțin, precum și a unei mici dureri de cap, nu există semne de boală gravă, puteți rezolva problema singură. Succesiunea sarcinilor este următoarea: în primul rând, opriți sângerarea, apoi cu ajutorul analgezicilor, puteți reduce intensitatea durerii.

Luați o poziție așezată și înclinați puțin capul înapoi. Slăbiți nodul de legătură, desfaceți gulerul. Nu vă înclinați capul în față - aceasta va cauza o scurgere de sânge în nas și o creștere a sângerării. De asemenea, este imposibilă înclinarea capului înapoi - sângele va pătrunde în nazofaringe și va duce la vărsături.

Pe nas puteți pune o bucată de gheață sau un prosop umezit cu apă rece - pentru scurt timp, timp de zece minute. Un șervețel udat la rece poate fi aplicat și pe partea din spate a gâtului. Se recomandă apăsarea narei din care se hemoragizează timp de 5-10 minute până când sângerarea se oprește. Dacă sângerarea este intensă sau nu se oprește, utilizați tampoane. Tampoanele din bumbac umezite cu peroxid de hidrogen sunt potrivite pentru aceasta, trebuie să fie introduse în nas, dar nu prea adânc și să stea timp de 10-15 minute.

Dacă nu există tampon și peroxid de hidrogen, introduceți un bandaj în acea nară din care curge sânge, lăsând cel puțin 10 centimetri în afară, astfel încât să poată fi ușor îndepărtat din nări. Acest lucru se face pentru a preveni curgerea sângelui din nas. De asemenea, dacă aveți preparate vasoconstrictoare pentru instilarea nasului, puneți câteva picături pe un tampon și introduceți-l în nas. Aceste picături vor ajuta la strângerea vasului deteriorat, care a provocat sângerarea. Apoi, plasați persoana într-o cameră rece, liniștită și întunecată. Se întâmplă că aceste măsuri sunt deja suficiente.

Dacă sângerarea este abundentă și nu poate fi oprită destul de repede acasă, capul suferă rău, discursul, viziunea sau conștiința în ansamblu sunt tulburate - chemați imediat o ambulanță.

Sânge din nas la adulți: cauze, tipuri, prim ajutor

Sângerarea nasului poate începe în momentul cel mai neașteptat, iar cauzele acestui fenomen sunt numeroase: de la deteriorarea mecanică obișnuită a vaselor nazale la bolile mai grave. De ce este sângerarea din nas, un specialist vă poate ajuta să vă dați seama la cine trebuie să vă întoarceți dacă sângerarea revine în mod repetat. În orice caz, ar trebui să știți cum să opriți sângele și ce acțiuni trebuie luate atunci când metodele simple nu vă ajută.

Clasificarea sângerărilor nazale

Sângerarea din nas (în epistaxisul științific) este o evoluție anormală în care sângele curge din vasele cavității nazale. Pericolul unei astfel de afecțiuni poate fi o pierdere de sânge mare, care amenință viața și sănătatea unei persoane. Potrivit statisticilor, aproximativ 20% dintre toți pacienții cu epistaxis se adresează medicilor ORL pentru ajutor de urgență. 80-85% dintre pacienți sunt diagnosticați cu probleme cu sistemul hemostatic. Aproximativ 85% dintre cazurile de epistaxis sunt un simptom al bolilor organelor și sistemelor corporale, iar în 15% din cazuri, cauzele fenomenului sunt patologiile cavității nazale.

Tipurile de sângerări nazale sunt determinate de abundența lor:

 1. Minor hemoragie - câțiva mililitri de flux sanguin dintr-o nară. Hemoragia poate fi oprită rapid cu ajutorul potrivit. Momente negative ale statului - frică, confuzie, disconfort.
 2. Hemoragie moderată - aproximativ 300 ml de flux sanguin din nas la adulți. Consecințele pierderii profunde de sânge sunt greața, slăbiciunea în organism, "zboară" în fața ochilor, setea, pulsul rapid, blanchingul pielii, lipsa respirației și zumzetul în urechi.
 3. Sângerarea profundă (masivă, puternică) este periculoasă pentru oameni. Pierderea de sânge poate fi mai mare de 300 ml. Medicamentul a înregistrat cazuri în care volumul de sânge care curgea din nas a fost mai mult de un litru. Consecința afecțiunii poate fi șocul hemoragic, însoțit de pierderea conștienței, scăderea semnificativă a tensiunii arteriale, circulația insuficientă a sângelui în organe.

Sângerarea nazală se distinge prin partea frontală (sângele iese prin nări spre exterior) și spate (sângele coboară în spatele nasofaringelului). Hemoragia anterioară este rareori abundentă, nu amenință viața și sănătatea victimei, poate fi oprită independent. Sângerarea din spate este caracterizată de profuzie excesivă, poate fi oprită numai cu ajutorul medicilor.

Cauzele hemoragiei nazale

Sângele din nas poate merge din mai multe motive, care sunt împărțite în general și local.

Sângele din nas la un adult poate fi datorat influenței factorilor externi. Acestea includ:

 1. Se află în condiții de aer uscat. Datorită inhalării constante a aerului uscat, membrana mucoasă a nasului se usucă și aderă la vasele mici, care, la rândul lor, devin slabe și fragile.
 2. Utilizarea pe termen lung a anumitor grupuri de medicamente: corticosteroizi, antihistaminice, picături vasoconstrictoare, diluanți sanguini.
 3. Supraîncălzirea corpului, soare sau accident vascular cerebral. Condiția este de obicei însoțită de slăbiciune, slăbiciune, greață, leșin. Există un zgomot în urechi.
 4. Stresul sau tusea severă, datorită cărora presiunea din vasele nasului crește brusc.
 5. Intoxicarea organismului prin inhalarea vaporilor dăunători, a gazelor, a mijloacelor de aerosol, a mucoasei termo-electrice și a chemoizhogului, expunerea prelungită la radiații pe corp.
 6. Căderi de presiune în atmosferă.
 7. Exercițiu fizic sever.

Cauzele unor sângerări nazale frecvente

Pentru a răspunde de ce nasul sângerează des, sub autoritatea unui medic care a examinat pe deplin pacientul. Motivul epistaxiei regulate este o caracteristică a structurii cavității organului olfactiv. Sângerarea regulată slabă din nas când strănutul, tusea sau rinita sugerează fragilitatea vaselor plexului Kisselbach. Sângele prin nas la Ozen (cunoscut și sub denumirea de rinită atrofică) vine adesea din uscarea membranelor mucoase și a vaselor care izbucnesc și sângerau.

Frecvența epistaxiei este observată în cazul instabilității hormonale. Fenomenul deosebit de periculos este luat în considerare pentru femeile gravide care au o restructurare gravă a corpului în această perioadă. Datorită creșterii nivelului de hormoni sexuali, umplerea sângelui vaselor întregului corp crește. Și dacă o femeie are vase slabe, fragile, poate suferi sângerări frecvente din nas. La femeile gravide, acest simptom indică tensiune arterială crescută, probleme cu rinichii sau ficatul.

Cauzele sângerărilor nazale sunt întotdeauna acolo. Pentru a stabili ce a cauzat sângerarea, va ajuta la examinarea completă a corpului. Pe baza rezultatelor testelor și cercetărilor, medicul curant va selecta metoda optimă de tratament. În orice caz, dacă sângerările nazale au început fără o cauză, ar trebui să fie examinate în clinică - auto-tratamentul poate fi distructiv.

Primele semne de sângerare anterioară. Cum să recunoști?

Recunoașterea sângelui din nas sau nu nu este atât de dificilă. Principalul lucru care trebuie acordat atenției la semnele caracteristice ale pierderii nazale:

 1. Precursori: amețeli, arsuri și disconfort în nas, zumzet în urechi, cefalee, paloare a pielii, creșterea tensiunii arteriale, creșterea frecvenței cardiace, dificultăți de respirație.
 2. De regulă, sângele curge din nas, nu este spumat, ci omogen. În cazul în care bulele și spumele, atunci originea hemoragiei este pulmonară.
 3. Cu epistaxis, sângele este roșu închis, cu hemoragie pulmonară - stacojiu luminos și cu sângerare gastrică - întuneric, mai aproape de culoarea cafelei, cu o consistență groasă.
 4. Dacă sângele curge de-a lungul peretelui posterior al nazofaringiului, atunci pacientul poate dezvolta vărsături cu un amestec de sânge întunecat.

În timpul examinării, medicul va determina exact ce fel de sângerare din nas și ce cauză are. Pentru a face un diagnostic, va trebui să faceți o faringoscopie, o ultrasunete a organelor interne, o coagulogramă, un ECG, un EEG, un echoCG, o radiografie a nazofaringei, un RMN al nazofaringei și o analiză a urinei, teste de sânge.

Cum să oprești epistaxisul? Primul ajutor pentru sângerare

Dacă un adult sau o persoană în vârstă suferă sângerări din nas, urmați acești pași:

 1. Primul ajutor este oprirea sângerării. În primul rând trebuie să vă liniștiți, să vă așezați victima pe un scaun, să vă înclinați ușor ușor capul.
 2. Pentru ca aerul să pătrundă liber în plămânii victimei, trebuie să-i dezasamblați centura, butoanele cămășii de sus, să dezlegați cravata (dacă epistaxisul este observat la bărbați), desfaceți sutienul, îndepărtați bijuteriile (dacă sângele din nas vine de la femei).
 3. Pe nas trebuie să puneți o compresă rece (gheață din congelator, înfășurată într-un șervețel). Păstrați necesarul de comprese timp de 10 minute.
 4. Dacă sângele a căzut în nazofaringe, trebuie să scuipe.
 5. Cu o sângerare slabă, vă puteți prinde nările de la aripile nasului timp de 5-7 minute. Dacă există un asistent care va stoarce nările rănite, pacientul se poate extinde cu două mâini în sus, în cazul în care epistaxis este observat de la două nări, sau unul care corespunde sângerare pasaj nazal. Astfel, fluxul de sânge din organism încetinește, iar cheagul de sânge rezultat înfundă vasul.
 6. Cu sângerări semnificative în nări se poate picura 3% peroxid sau orice medicament cu acțiune vasoconstrictoare.
 7. Dacă sângele continuă să curgă, peroxidul se aplică pe un tampon de bumbac și se injectează în pasajul nazal, apăsându-l ușor pe peretele central al nasului.
 8. Dacă nasul sângează în mod neașteptat din cauza supraîncălzirii, victima trebuie transportată într-un loc răcoros și o compresă de gheață aplicată pe nas. Victima va avea nevoie de spitalizare.
 9. Dacă pacientul este inconștient, ar trebui să-l puneți pe spate, să-i puneți capul în lateral. Apoi, apelați o ambulanță.
 10. Dacă în 15-20 de minute primul ajutor nu dă rezultate pozitive, trebuie să contactați clinica.

Dacă măsurile de stopare a hemoragiei nazale au avut succes și victima se simte bine, el ar trebui să primească ceai dulce și să-l aducă la aer curat.

Ce este interzis să faceți?

 1. Aruncați înapoi capul - sângele poate trece prin esofag, provocând un reflex de vărsături; provocați sufocarea.
 2. Nu este necesar să aruncați sânge din nas: consecința acțiunilor eruptive este sângerarea gravă.
 3. Nu puteți scoate tamponul din nări cu o mișcare ascuțită - mai întâi trebuie să fie înmuiată cu peroxid.
 4. Nu te poți apleca prea mult - hemoragia de la asta crește.
 5. Nu se recomandă să vă așezați pe orizontală și să țineți capul direct - este mai bine să o rotiți lateral.
 6. Dacă motivul pentru care sângele este vărsat de pe nas a devenit un obiect străin, nu ar trebui să încercați să-l obțineți singur.

Când să mergem la doctor?

Asistența medicală ar trebui abordată dacă:

 • există pierderi abundente de sânge (200 ml);
 • există o traumă a nasului sau a craniului;
 • dacă sângerarea bruscă a nasului nu se oprește nici după măsurile luate pentru stoparea acestuia;
 • există o agravare a bolilor cronice;
 • infecții virale acute diagnosticate;
 • bunăstarea generală a pacientului sa înrăutățit;
 • victima are hipertensiune arterială, diabet zaharat;
 • Simptomele includ vărsături de sânge.

Terapia sângerării nazale

Metodele de tratare a patologiei constau în trei principii: ameliorarea rapidă a sângerărilor, terapia medicamentoasă menită să reducă pierderile de sânge și un efect asupra cauzei problemei.

 1. Tratamentul medicamentos. Dacă un pacient are sânge din nas și acest fenomen este repetat, el poate fi repartizat la întărirea vaselor, hemostatic, coagularea sângelui, medicamente care scad presiunea.
 2. Mucoasa nazală moxibus. Se folosește în cazul în care factorul, de ce sângele picură din nas, sunt vasele mici ale peretelui anterior al organului.
 3. Terapia cu oxigen - terapia cu oxigen.
 4. Tamponada - se efectuează în spital numai de către medicul curant. Tamponarea cavității nazale se distinge ca fiind anterioară și posterioară. Procedura se efectuează cu tampoane din tifon sau cu burete hemostatic.
 5. Metode chirurgicale. În cazul unei sângerări slabe, chirurgul poate injecta Novocain (0,5%) sau dihidroclorură de chinină (0,5-1%) sub mucoasă, poate elimina submucoasa septului nazal și poate elimina afecțiunile vasculare. Dacă sângele curge constant prin nas, se efectuează ligarea vaselor, în timpul problemei recurente se efectuează o dermoplastie nazală (membranele mucoase din partea anterioară a cavității nazale sunt excizate și înlocuite cu o clapetă de piele luată din regiunea urechii pacientului).

Motivele pentru care ar putea sângera din nas, foarte mult. Și acest lucru nu poate fi un fenomen unic, ci o problemă constantă, originea căreia trebuie clarificată fără întârziere, pentru a exclude patologii grave.

Banal și motive rare pentru care un adult poate sângera din nas

În membrana mucoasă a cavității nazale se află un număr impresionant de capilare. Ruptura lor se datorează impactului negativ al diferitelor cauze care conduc la apariția sângelui din nas în cazul unui adult. Uneori, acest lucru este asociat cu înfrângerea navelor mai mari și mai îndepărtate. Procesul nu duce mai mult la consecințe critice, dar adesea ajută la identificarea unor patologii.

De ce se intalnesc sangerarile nazale la om?

În clasificarea internațională a bolilor, hemoragia este listată sub numele de "epistaxis". Printre factorii cei mai comuni care duc la aceasta, există un prejudiciu. De exemplu, o vânătaie sau o vătămare datorată unui obiect străin. De regulă, o persoană înțelege imediat ce factor negativ a provocat epistaxis. În alte cazuri, rădăcina problemei va trebui să caute.

În condiții normale (la fel)

În practică, este de obicei imposibil să se determine imediat condițiile prealabile pentru un simptom. De ce nu merge sângele din nas fără motive evidente? Luați în considerare cele mai probabile condiții preliminare din tabelul de mai jos.

Tabelul 1. Factorii care duc la epistaxie bruscă

Ce boli?

Pentru a determina cu precizie boala, este necesar să avem date complete despre imaginea simptomatică. Putem vorbi despre un neoplasm în curs de dezvoltare, deteriorarea mușchiului cardiac, hipersensibilitatea organismului etc.

Tabelul 2. Pentru care boli, de regulă, sânge din nas

Dacă curge de la o nară

Această manifestare duce la curbura septului nazal. Cauza sângerării de la o nară la un adult poate fi o dezvoltare anormală a capilarelor. Epistaxisul este, de asemenea, posibil din cauza rănirii. "Picking-ul banal" în nas "sau intrarea în cavitatea unui corp străin traumatic pentru membranele mucoase este uneori implicat în secrețiile de sânge.

De ce să fugi când te sufli nasul?

Rana nas, sau în rinoree științifică, însoțește multe boli. Se produce datorită procesului inflamator în infecțiile virale respiratorii acute și este o caracteristică caracteristică a alergiei. Aceste patologii cauzează de obicei sângele din nas atunci când sufla nasul într-un adult.

Uneori, totuși, un simptom semnalează mai multe boli periculoase, cum ar fi carcinomul nazifaringian. Aceasta este o tumoare malignă, simptomele inițiale ale cărora sunt asemănătoare cu cele "reci" banale. De ce se dezvoltă această boală specială, nu este cunoscută cu certitudine, dar când apare, un adult, de obicei, sângerează din nas. În plus, carcinomul este însoțit de dureri în gât, urechi, cap. Sunt detectate modificări ale timbrei voce, probleme de respirație, respirație urâtă etc.

Clătițe când se suflă

Uneori acestea sunt rezultatul microclimatului necorespunzător la domiciliu sau la serviciu. În special, umiditatea scăzută a aerului conduce la faptul că vasele devin fragile și izbucnesc din cel mai mic impact. Cauza cheagurilor de sânge în descărcarea nazală în timpul suflării este, uneori, sinuzita cronică. Boala se desfășoară pe fundalul unui sentiment de stoarcere în zona feței / capului, oboseală excesivă, iritabilitate etc. Temperatura crește până la valorile subfibrilă.

Rinita alergică poate provoca, de asemenea, sângerare nazală.

Cefalee în același timp

Sensibilitatea templelor stoarse pe fundalul epistaxiei indică de obicei creșterea tensiunii arteriale. Cel mai frecvent răspuns la întrebarea de ce sângele curge din nas este asociat cu hipertensiunea arterială. În plus, simptomele pot semnala căldură sau insolație, precum și o contuzie. Dacă aveți o durere de cap și sângeți din nas, barotrauma poate fi cauza. Aceasta se datorează diferenței de presiune dintre lumea înconjurătoare și cavitățile corpului. Se întâmplă în timpul decolării / aterizării unei aeronave, scufundări / ridicări din adâncurile mării etc.

Un alt motiv pentru care sângele unui adult sugerează este o reacție alergică. În special, rinita apare datorită expunerii la polen, părul animalelor, după administrarea unui număr de medicamente. Aceasta conduce la dezvoltarea unui proces inflamator pe mucoasa. Un impuls pentru epistaxis poate fi, de asemenea, dat de astmul bronsic. Se caracterizează, de asemenea, prin inflamații recurente.

Dacă simptomul apare frecvent sau în fiecare zi

Anomaliile vasculare sunt destul de acceptabile, dar uneori vorbim despre boli mai grave. Motivul pentru care un adult sângerează din nas în fiecare zi poate fi o patologie hematologică. Simptomul este caracteristic leucemiei, anemiei, bolii Verlgof. Motivul pentru care vine adesea din nas, uneori patologia sistemică a țesutului conjunctiv. Simptomul este caracteristic lupusului eritematos, sindromului Sharpe, dermatomiozitei etc.

Ce se întâmplă la un copil?

Epistaxis la copii este deosebit de șocant pentru părinții lor. Predominant, sângele din nasul unui copil este din aceleași motive ca și un adult. Cu toate acestea, cel mai adesea fenomenul este o consecință a prezenței unui obiect străin. Pentru a evita acest lucru, copiii trebuie să fie foarte atenți în alegerea jucăriilor, evitând părțile care se pot încadra în nări sau riscă să fie înghițite. Un alt motiv pentru care un copil poate sângera din nas este trauma. Copiii cad adesea în jos și pot afecta membranele mucoase la impact.

În unele cazuri, pentru a obține un răspuns la întrebarea de ce nasul sângerează, trebuie să vizitați un pediatru. Este important să se excludă probabilitatea unor patologii grave. De exemplu, hemofilie. Această boală este clasificată ca ereditară. Clădirile patologice neoplazice ale sistemului hematopoietic și unele perturbări endocrine sau anomalii ale dezvoltării reprezintă un pericol considerabil. Sânge din nasul unui adolescent.

Cum se poate opri?

De regulă, epistaxisul se oprește ușor fără acțiuni suplimentare sau cunoștințe speciale. O greșeală obișnuită atunci când asistați un pacient este de a pune o persoană pe pat. Indiferent de motivul pentru care adultul a sângerat din nas, trebuie să fie așezat. Bărbașul trebuie să fie coborât ușor, apăsați bine eșarfă la nări. Este important să evitați fluxul de secreții în faringe.

Pentru o ușurare rapidă, merită aplicată o compresă rece. Este lăsată în pod pentru mai mult de o jumătate de oră. Alternativ, sunt permise rulouri de vată de bumbac introduse anterior în soluție salină. Pentru cel mai bun efect, este recomandat să le folosiți răcit.

Videoclip util

Câteva cuvinte despre posibilele cauze ale sângerărilor nazale:

Cauzele principale ale sângerărilor nazale

Problema sângerărilor nazale, la prima vedere, poate nu pare relevantă. Dar dacă considerăm că condițiile în care sângele curge de la nas la fiecare persoană de-a lungul vieții, atunci ideea lor se schimbă dramatic. În plus, nu toate sângerările nazale sunt inofensive, chiar dacă acestea apar rar și se opresc singure. Descrierea lor și principalele motive, evaluarea corectă a manifestărilor clinice și modalitățile de rezolvare a problemei sunt evidențiate în acest articol.

Posibila prezentare clinică și pericol

Hemoragiile sunt una dintre putinele afectiuni patologice care sunt mai usor de diagnosticat decat de tratat. Simptomele sângerării nazale constau în plângerile unei persoane că sângele curge din nas. O astfel de sângerare poate avea o intensitate diferită și poate apărea în anumite condiții. Dacă activitatea de sângerare poate fi determinată aproximativ cu sursa (vasul nasului) din care curge sânge, atunci este detaliul circumstanțelor în care apar astfel de simptome care vor ajuta la calcularea cauzei sângerării nazale.

În ceea ce privește imaginea clinică, merită remarcate astfel de caracteristici:

 • Fluxul de sânge din nas poate fi reprezentat de apariția a câteva picături, o mică parte sau sângerări profuse care nu se oprește, în ciuda măsurilor terapeutice în curs de desfășurare. În acest caz, sângele iese nu numai prin nări, dar, de asemenea, care curge pe fundul gâtului, este înghițit de bolnavi;
 • Sângerarea poate apărea la persoanele din toate grupele de vârstă în stare de repaus, în somn, după leziuni, la înălțimea activității fizice, seara sau dimineața;
 • Majoritatea sângerărilor din nas se opresc singure, fără a genera manifestări severe ale pierderii de sânge. Dar se întâmplă, de asemenea, că sângerarea intensă determină pierderi de sânge excesiv de mari. În același timp, există simptome de anemie (paloare a pielii, slăbiciune generală, amețeli), scăderea tensiunii arteriale, creșterea frecvenței pulsului, scăderea nivelului de hemoglobină și a globulelor roșii din sânge);
 • Abilitatea de a se întâmpla frecvent. Majoritatea maladiilor din sânge datorate bolilor grave sunt caracterizate de atacuri repetate până când cauzele lor sunt eliminate.

Este important să vă amintiți! Sângerarea din nas nu poate fi privită ca o boală independentă. Este întotdeauna doar unul dintre simptomele unui număr de boli. Prin urmare, în tratamentul său este inacceptabil să se limiteze numai la oprirea sângerării. Scapa de problema poate afecta doar legăturile primare ale apariției sale!

Cauze frecvente ale sângerărilor nazale

Cauzele sângerării din nas sunt foarte diverse. Aproximativ acestea pot fi grupate ca o masă.

 • Stresul neuropsihiatric;
 • Epuizarea fizică sau psihică;
 • Efectul aerului uscat, cald si temperaturilor ridicate;
 • Lipsa de somn;
 • Supraîncălzirea corpului;
 • Lucrul în condițiile poluării aerului;
 • Stați de lungă durată într-o poziție cu cap și cadavru înclinat;
 • Schimbări bruște ale presiunii barometrice (sensibilitatea la intemperii unei persoane la schimbări ale condițiilor meteorologice, lucrul la o adâncime mare sau înălțime).
 • Rinita atrofică cronică (inflamația mucoasei nazale, însoțită de subțierea acesteia);
 • Polipi și alte tumori ale cavității nazale;
 • Sinuzită lungă;
 • Defectele ulcerative și erozive ale mucoasei nazale;
 • Endometrioza cavității nazale;
 • Curbura septului nazal (nu poate fi singurul motiv, dar devine fundalul pe care sunt adesea stratificate diferite boli ale nasului).
 • gripă;
 • Afecțiuni virale și catarre respiratorii;
 • tuberculoza;
 • Formarea de granuloame specifice în cavitatea nazală cu sifilis și granulomatoza lui Wegener.
 • Deteriorarea membranei mucoase a cavității nazale în timpul desfășurării aspre a procedurilor de igienă;
 • Blunt traumă (suflare, contuzie) a nasului și rănile acestuia;
 • Fractura bazei craniului (scurgerea sângelui în timp este înlocuită de scurgerea unui fluid limpede - CSF).
 • Hipertensiune arterială și hipertensiune simptomatică;
 • Insuficiența cardiacă, însoțită de stagnarea sângelui în vasele capului și gâtului, care determină o creștere a presiunii în ele;
 • Feocromocitom (tumora suprarenale). Se referă la cauzele unei naturi mixte, deoarece provoacă tulburări endocrine în organism, una dintre manifestările cărora este creșterea paroxistică a tensiunii arteriale.
 • Condiții vasculare congenitale;
 • Angiodisplazia mucoasei nazale;
 • deficiențe de vitamine;
 • Hemangiomul (proliferarea vaselor mici sub forma formării tumorilor).
 • Distonie neurocirculatorie;
 • Dezechilibrul hormonilor sexuali feminini;
 • Hipertiroidismul (funcția crescută a glandei tiroide);
 • Modificări hormonale în organism în timpul sarcinii.
 • Coagulopatia congenitală (patologia factorului de coagulare);
 • Boala hepatică severă, manifestată prin insuficiență hepatică, care determină o încălcare a sintezei factorilor de coagulare a sângelui;
 • Trombocitopenic purpura;
 • hemofilie;
 • leucemie;
 • intoxicație;
 • Supradozaj permanent de agenți de subțiere a sângelui;
 • Hipoplazia măduvei osoase.

Cum se determină cauza simptomelor de sângerare a nasului

Bazându-se doar pe manifestările clinice, este dificil de determinat cauza probabilă a sângerărilor nazale. Algoritmul acțiunilor de diagnosticare trebuie să cuprindă etape succesive de evaluare a stării pacientului. El este reprezentat de:

 1. Măsurarea tensiunii arteriale. Atunci când se constată o creștere a numărului de pacienți, se poate concluziona că, cel mai probabil, sângerările nazale sunt cauzate de hipertensiune. Aceasta acționează ca o cauză de sângerare frecventă;
 2. Determinarea stării pielii. Paloarea pielii în combinație cu uscăciunea acesteia este o dovadă a anemiei. În acest caz, sângerarea frecventă trebuie considerată ca urmare a unor probleme cu maduva osoasă (hipoplazie, leucemie);
 3. Determinarea prezenței hematoamelor și a vânătăilor. Dacă există, indică faptul că există probleme cu coagularea sângelui (număr insuficient de trombocite și factori de coagulare);
 4. Clarificarea datelor anamnestice. Trebuie să se acorde atenție prezenței factorilor potențial capabili să provoace condiții în care sângele curge din nas (condiții dăunătoare mediului și trăsături de stil de viață). În majoritatea cazurilor, acești pacienți întâmpină doar ocazional o problemă similară și dispare singură după eliminarea factorilor provocatori;
 5. Studiul naturii respirației nazale și a deversării nazale. Când apar aceste simptome, patologia nazofaringiană este o cauză probabilă a sângerării nazale;
 6. Ora de apariție Dimineața, sângerarea apare mai frecvent din cauza suprasolicitării, a lipsei de somn și a tulburărilor autonome;
 7. Prezența patologiei cronice în istorie (boli ale ficatului, nazofaringiene, sistem endocrin, hipertensiune). O astfel de sângerare este de obicei grea și apare fără niciun motiv aparent.

Caracteristicile bolii în copilărie

La copii, apariția periodică a sângelui din nas este o plângere destul de frecventă. De regulă, nu există motive de îngrijorare, chiar și în ciuda vârstei mici a copilului. Principalul lucru este că sângerarea nu este însoțită de o pierdere mare de sânge și nu apare deseori. La urma urmei, corpul în creștere al unui copil, în special în perioadele de creștere activă, devine foarte vulnerabil, ceea ce va afecta reglementarea sa de către sistemul nervos autonom și starea mucoasei nazale. O altă cauză obișnuită poate fi o supradoză de picături nazale vasoconstrictoare care produc atrofie mucoasă.

Cum pot ajuta?

Pentru a opri sângele din nas în cazuri tipice nu prezintă mari dificultăți. Dar, uneori, sângerarea devine atât de intensă încât reprezintă o amenințare reală pentru viața unei persoane. În orice caz, ar trebui prezentate măsuri terapeutice:

 • Strictă pace fizică și psiho-emoțională;
 • Oferind o poziție orizontală sau semi-așezată. Capul se întoarce spre lateral și se sprijină puțin în față. Nu ar trebui să îl răsturnați, deoarece acest lucru va crea riscul de scurgere a sângelui în tractul respirator;
 • Punerea pe nas a frigului;
 • Introducerea una sau ambele jumătăți ale nasului, din care curge sânge, un tampon de bumbac sau tifon impregnat cu picături de vasoconstrictor (naftizină, rinazolin, farmazolin, otrivin), peroxid de hidrogen, parafină lichidă sau ulei vegetal;
 • Stoarcerea jumătății sau a întregului nas în zona cartilajului său;
 • Tensiunea arterială este măsurată în mod necesar și, dacă este ridicată, este redusă medicamentos (captopress, metoprolol, pharmadipin etc.)

În cazul în care, pe fundalul măsurilor de mai sus, sângerarea din nas nu se oprește, este necesară oprirea acesteia cu ajutorul unor proceduri medicale speciale (tamponarea anterioară și posterioară a cavității nazale, diatermocoagularea, tratamentul chirurgical - intermitent și ligarea vaselor de sângerare).

Sangerarile nazale sunt o problema multilaterala, care, in orice caz, trebuie evaluata exclusiv de specialisti.

De ce este de multe ori sângerarea din nas?

Frecvența sângerării nazale este un simptom grav în otolaringologie, care trebuie avertizat dacă nu a fost prezent anterior în istorie.

Adesea, aceste simptome sunt funcționale în natură și nu sunt un motiv pentru a se confrunta.

Dar apariția bruscă a sângerărilor nazale frecvente necesită consiliere de specialitate.

Creșterea sângerării din nas, ca manifestare a caracteristicilor anatomice și fiziologice ale structurii peretelui vascular

Adesea, părinții se adresează la ORL cu plângeri pe care copilul le sugerează din nas. Este important să înțelegeți că motivul poate fi ascuns în trăsăturile anatomice ale structurii vaselor de sânge la un copil. Vasele la copii au un perete subțire conectat slab la structurile din jur. Acest lucru poate provoca sângerarea nasului în fiecare zi dimineața.

Datorită modificărilor hormonale, sângerarea este posibilă la adolescenți. Instabilitatea fondului hormonal în timpul pubertății, precum și creșterea intensivă pot contribui la o redistribuire inegală a volumului circulant al sângelui, iar lipsa calciului și a vitaminelor C și K în timpul perioadei de creștere conduce la creșterea gradului de fragilitate a peretelui vasului. De asemenea, adolescenții sângerau adesea din nas, ca urmare a leziunilor nasului sau a rinitei acute.

Toate motivele de mai sus nu sunt motive de îngrijorare, dar există și o serie de afecțiuni patologice la toate grupele de vârstă, care contribuie la faptul că sângele curge mai frecvent.

Sângele din nas în fiecare zi provoacă

Sângerarea nu este întotdeauna crescută este un fenomen fiziologic. Sângerările severe pot fi un simptom al unui număr de boli sistemice. În primul rând, patologiile conduc la aceasta, care este însoțită de schimbări în proprietățile reologice, tonul vascular și bcc.

Motive sistemice pentru sângerare din nas în fiecare zi

 • Boli de sânge

hemofilie

Epistacoze (epistaxis) în hemofilie. Această boală este caracteristică sexului masculin și se manifestă prin sângerare nazală abundentă, cu cea mai mică iritație a membranei mucoase. Motivul pentru o astfel de sângerare este coagularea scăzută a sângelui, din cauza unei deficiențe.

Hemofilie - coagulare scăzută a sângelui

Trombocitopenic purpura

Deseori, sângele din nas este unul dintre simptomele purpurii trombocitopenice. În același timp, diateza hemoragică a redus brusc numărul de trombocite din sângele periferic. Acest lucru duce la obstrucția formării cheagurilor de sânge și oprirea sângelui cu o ușoară traumă a nasului.

Tinctura trombocitopenica - diateza hemoragica

anemie

Anemia de origine diferită poate fi, de asemenea, însoțită de o clinică caracteristică. Ca rezultat al scăderii drastice a hemoglobinei în eritrocite, se observă un fenomen patologic - epistaxis. Sângele din nas pentru anemie poate să apară în orice moment al zilei, în fiecare zi sau mai rar. Totul depinde de tipul și gradul de anemie.

Anemie - scăderea hemoglobinei

 • Boli ale organelor și sistemelor interne

Boala hepatică

Epistaksisul apare la hepatită și ciroză hepatică la adulți și copii. Acest lucru se datorează faptului că ficatul joacă un rol important în corpul uman. În făt și nou-născut, ficatul este responsabil pentru sinteza celulelor roșii din sânge. Dacă un nou-născut dezvoltă sângerări nazale, atunci acesta trebuie să fie examinat mai întâi. La vârsta adultă, ficatul este implicat în sistemul coagulant și anticoagulant prin sinteza proteinelor plasmatice. Prin urmare, sângele din nas este adesea asociat cu boli hepatice acute și cronice.

Bolile hepatice provoacă sângerări frecvente.

Afecțiuni splenice

Splinul este cel mai important depozit de sânge din organism. În leziunile traumatice, splinea adesea recurge la splenectomie imediată (operație de îndepărtare a splinei). După această intervenție chirurgicală, mecanismele de protecție compensatorie vizează redistribuirea sângelui în organism. De asemenea, acest organ joacă un rol important în formarea imunității, neutralizând celule roșii sanguine modificate patologic. În cazurile de boli ale splinilor, probabilitatea de creștere a nozelor crește dramatic.

boala hipertonică

Hipertensiunea arterială este însoțită de creșterea tensiunii arteriale și supraîncărcarea vaselor de sânge. De multe ori, sângele ajunge la înălțimea presiunii crescute și necesită oprirea imediată a sângerărilor nazale și luarea medicamentelor antihipertensive.

Hipertensiunea arterială este importantă pentru diagnosticare într-o fază incipientă.

Sângele continuu curge din nas. Cauze locale.

Sângele din nas vine foarte rar cu rinita atrofică. Disting două forme ale acestei boli:

Rinita atrofică simplă

Frecvent sângele din nas cu rinită simplă atrofică se datorează formării de cruste uscate și dificil de separat în nas. La efectuarea reabilitării cavității nazale se formează defecte ale membranei mucoase, care sunt însoțite de sângerări nazale foarte puțin intense.

Deseori alergând sânge din nas cu rinită atrofică simplă.

Özen

Ozena este o formă de rinită atrofică, care este însoțită de atrofie nu numai a membranei mucoase, ci și a structurilor osoase și a cartilajelor. Prin urmare, sângele de la nas la Ozena merge foarte des și în volume mari. De asemenea, cu această boală, există un miros foarte neplăcut din nas. Motivul este distrugerea formelor osoase.

Ozena - miros fetid

De asemenea, printre cauzele locale de sângerări nazale frecvente emit:

 • Anomalii congenitale ale structurii nasului

Cu o structură nazală anormală (deformare severă a septului nazal, aranjament anormal al conchilor nazali) apare adesea sângerare, care este însoțită de eliberarea unei cantități mici de sânge.

 • Terminarea anormală a vaselor

Cu ramificații anormale ale navelor, probabilitatea ca leziunile zilnice să crească. Pacienții se plâng de povara constantă a respirației nazale și încearcă să elimine cauza tot timpul folosind o batistă, spălând nasul sau instilând picături nazale. Aceste măsuri conduc la leziuni permanente ale epiteliului și ale membranei mucoase, ceea ce duce la apariția sângerărilor nazale.

 • Creșteri noi ale nasului și sinusurilor paranasale

Procesul tumoral este însoțit de proliferarea intensivă a vaselor cu un grad scăzut de diferențiere. Vasele de sânge defecte contribuie la dezvoltarea sângerărilor nazale la intervale frecvente. De asemenea, pacienții încearcă să scape de tumoare prin îndepărtarea și curățarea mecanică a canalului nazal.

 • Granuloame nespecifice

Sifilomul, tuberculoza și scleromul se numără printre granuloamele nespecifice cu simptome similare de sângerare. Aceste formațiuni patologice contribuie la îngustarea pasajului nazal general și a sarcinii respirației nazale. Acesta este motivul pentru care se acumulează o cantitate mare de exudat peste barieră. Pacienții care încearcă să elibereze cavitatea nazală rănesc zona Kisselbach și provoacă sângerări.

Ce trebuie să faceți dacă frecvent sângeți din nas?

Dacă sângerarea apare mai frecvent decât înainte, trebuie să căutați ajutor de la un otolaringolog.

Pentru a opri sângerarea:

 1. Înclinați-vă capul peste chiuvetă
 2. Apăsați aripile nasului cu degetul mare și arătătorul pentru 7-10 minute.
 3. Nu efectuați mișcări bruște timp de 15-20 de minute după oprirea sângerării.

Dacă nu a fost posibil să opriți sângerarea cu ajutorul acestei metode, atunci ar trebui să așezați nasul cu o bandă îngustă de bandaj de 50-70 cm lungime și să sunați la brigada de ambulanță.

În practica ORL, cazurile urgente de sângerare nazală sunt întrerupte prin legarea vaselor, coagularea lor sau tamponarea cavității nazale.

De asemenea, este necesar să se prescrie medicamente pentru întărirea peretelui vascular și a vitaminelor C și K. Se recomandă utilizarea alimentelor cu un conținut ridicat de calciu (brânză de vaci, lapte).


Cititi Mai Multe Despre Tuse