Recuperarea după îndepărtarea adenoidelor

Sarcina cheie a terapiei postoperatorii este crearea condițiilor optime pentru regenerarea rapidă a epiteliului mucus la locul țesuturilor operate. Pentru a accelera recuperarea după eliminarea adenoidelor la copii, este necesar să se respecte cu strictețe toate prescripțiile medicale din perioada postoperatorie.

Conținutul articolului

În caz contrar, dezvoltarea complicațiilor care implică o agravare a bunăstării copilului nu este exclusă. După adenotomie, accentul se pune pe tratament medical, proceduri de întărire, exerciții de respirație și nutriție. În 2-3 ore de la excizarea amigdalelor faringiene hipertrofate, copilul este externat acasă. Dar, pentru a preveni sângerarea postoperatorie și inflamația septică a nazofaringianului, părinții trebuie să se asigure că se va urmări o schemă blândă în următoarele două până la trei săptămâni.

Primele ore după adenotomie

Adenotomia este o procedură chirurgicală în care medicul ENT îndepărtează țesuturile limfoide hiperplastice din nazofaringe. În ciuda faptului că operația durează puțin, după excizia vegetațiilor adenoide, riscul de inflamare septică a membranelor mucoase și hemoragii postoperatorii crește de multe ori. Imediat după adenotomie, pacienții sunt transferați într-o secție generală, unde un specialist monitorizează starea lor de sănătate timp de 2-3 ore.

Pentru a preveni aspirația sângelui, după intervenția chirurgicală, trebuie efectuate următoarele:

 • pune pacientul pe pat și îl întoarce pe partea sa;
 • plasați un prosop sub cap, în care pacientul va expectora mucus și sânge;
 • aplicați tifon înmuiat în apă rece pe față.

La 3 ore după operație, otolaringologul trebuie să efectueze un examen faringoscopic pentru a evalua starea mucoasei nazofaringiene. În absența sângerării și umflării severe a țesuturilor din spatele hipofaringei, pacientul este externat din spital.

Este important! În timpul următoarelor 2 săptămâni, copilul operat trebuie luat pentru examinare la un medic de la ORL.

Părinții pentru o notă

În perioada postoperatorie, trebuie să monitorizați cu atenție starea copilului și să îi ascultați plângerile sale de sănătate. Un apel în timp util către un specialist poate împiedica dezvoltarea unor complicații postoperatorii grave. În timpul semilunii, părinții ar trebui să monitorizeze nu numai alimentația pacientului, ci și respectarea unui regim benign:

 • elimina din alimentație alimentele care irită organele mucoase ale ORL;
 • limita efort fizic, deoarece aceasta poate duce la sângerare;
 • urmați cu strictețe terapia medicamentoasă și utilizați preparate vasoconstrictoare recomandate de un specialist;
 • refuză să utilizeze antipiretic, care include acid acetilsalicilic;
 • Ventilați în mod regulat camera și utilizați umidificatoare.

Este important! După operație, nu puteți da copilului "aspirină" pentru a reduce temperatura, deoarece diluează sângele și poate provoca sângerări.

În timpul zilei după adenotomie, nu este exclusă o creștere a temperaturii la creșterile subfebril. Nu este de dorit să se utilizeze antipiretice pentru a elimina hipertermia, deoarece aceasta este o reacție complet normală a organismului la intervenția chirurgicală. Dar dacă febra subfebrilă persistă în următoarele 3-4 zile, consultați un medic. Aceasta poate indica dezvoltarea inflamației în țesuturile operate.

alimente

O dietă strictă este una din componentele cheie ale perioadei de reabilitare postoperatorie. Eliminarea adenoidelor duce la umflarea țesuturilor, ceea ce crește riscul de leziune a mucoasei. Pentru a preveni deteriorarea epiteliului ciliat în laringe, este necesar să se renunțe la utilizarea alimentelor picante și solide timp de cel puțin 2 săptămâni.

În primele zile după adenotomie, ar trebui să limitați consumul de alimente picante și calde, deoarece acestea pot provoca iritarea mucoasei orofaringiene.

Următoarele produse alimentare ar trebui să fie incluse în dieta:

 • piure de fructe și legume;
 • Extracte de carne și decoctări pe bază de plante;
 • fulgi de ovăz și grâu;
 • aburit de supe si cotlete.

După fiecare masă, se recomandă clătirea orofaringelui cu bulion pe bază de mușețel medicinal, scoarță de stejar sau salvie. Acestea sunt compuse din producția volatilă, care inhibă dezvoltarea bacteriilor patogene, care împiedică dezvoltarea inflamației septice în țesuturile operate.

Produse interzise

Nutriția irațională nu numai că poate provoca inflamații, ci și provoacă dezvoltarea unui abces în zona paratonosilară și faringeală. Chiar dacă copilul va cere dieta obișnuită, nu trebuie să-i răsfățați capriciile, deoarece acest lucru poate duce la consecințe nedorite. Se recomandă excluderea din meniu a mirodeniilor fierbinți, a preparatelor fierbinți, a băuturilor carbogazoase și a sucurilor nefiresc.

Coloranții alimentari provoacă reacții alergice în țesuturile operate, ceea ce duce la scăderea imunității locale și a edemelor membranelor mucoase.

În termen de 10 zile după adenotomie nu este de dorit să se utilizeze următoarele produse:

 • conserve și legume murate;
 • Produse de cofetărie (dulciuri, prăjituri, plăcinte);
 • conserve de pește și tocană;
 • fructele și legumele acru.

Cel mai mare pericol pentru sănătatea copilului îl reprezintă cofetăria. Acestea conțin o cantitate mare de zaharuri, care sunt un substrat adecvat pentru dezvoltarea bacteriilor pyogenice.

Exerciții de respirație

Gimnastica respiratorie este una dintre cele mai eficiente modalități de a restabili respirația nazală normală după adenotomie. Clasele trebuie să fie ținute zilnic timp de 1-2 săptămâni după operație. În timpul gimnasticii trebuie să țineți cont de câteva recomandări importante:

 • în momentul creșterii sarcinii asupra sistemului respirator (curbe, scaune), copilul trebuie să respire adânc;
 • când relaxați mușchii și diluați brațele în lateral, respirați;
 • expirarea și inhalarea nu trebuie să fie clare.

Exercițiile respiratorii încep să se facă după 5-6 zile după adenotomie. În timp, sarcina este mărită pentru a accelera restaurarea activității funcționale a nazofaringei. Ce exerciții pot fi efectuate în perioada după îndepărtarea adenoidelor?

 • pentru respirația abdominală: stați drept, brațele întinse de-a lungul corpului; expirați încet, astfel încât partea superioară a peretelui abdominal să fie trasă în abdomen;
 • pentru respirația toracică: respirați profund prin nas, astfel încât celula pieptului să se ridice și să se tragă stomacul; țineți respirația timp de 2-3 secunde, respirați încet prin nas;
 • pentru respirație completă: respirați lent prin nas, umflați burta înainte; la expirație, trageți în abdomen, maxim "comprimând" pieptul.

Este imposibil să se efectueze exerciții de respirație cu dezvoltarea bolilor respiratorii, deoarece acest lucru va înrăutăți doar starea de sănătate a copilului.

Fiecare exercițiu trebuie să fie efectuat de cel puțin 10-15 ori la rând în trei seturi. În cazul în care copilul se plânge de amețeli, scoateți deoparte clasele timp de 2-3 zile.

Consecințele posibile ale adenotomiei

După ce au decis intervenția chirurgicală, părinții ar trebui să fie conștienți de posibilele consecințe ale adenotomiei. Nerespectarea regulilor terapiei de reabilitare duce la dezvoltarea complicațiilor locale. Frecvent complicațiile postoperatorii includ:

 • sângerare nazală - nefolosirea medicamentelor vasoconstrictoare duce la sângerări nazale, ceea ce crește riscul de aspirație a sângerării și obstrucționarea plămânilor;
 • Inflamația laringofaringiană - salubritatea orofaringiană neregulată cu soluții antiseptice conduce la apariția inflamației purulente, arestarea precoce a căreia conduce la dezvoltarea unui abces obstructiv sau paratonsilar;
 • edemul alergic al țesuturilor moi - abuzul de droguri duce adesea la reacții alergice și umflături grave ale organelor de ORL ale mucoasei, ceea ce face ca respirația nazală să fie dificilă;
 • pareza cerului - intervenția chirurgicală afectează în mod negativ elasticitatea țesuturilor epiteliale, care poate provoca dezvoltarea unui rinofon deschis.

În timpul intervenției chirurgicale, chirurgul nu este întotdeauna în măsură să îndepărteze complet țesutul adenoid hiperplazic. Din acest motiv, apar frecvent boli recurente ale ORL și re-creșterea amigdalelor faringiene. În acest caz, re-efectuați tratamentul chirurgical.

Recomandări generale

Măsurile preventive includ o abandonare completă a efortului fizic într-o lună după operație. În timpul întregii perioade postoperatorii, nu este recomandat să se scalde copiii în apă fierbinte, deoarece acest lucru poate duce la dilatarea vaselor de sânge și la sângerarea nazală. În plus, este necesar să se minimizeze expunerea pacientului la soare.

Pentru a reduce probabilitatea apariției bolilor respiratorii, în primele 10 zile după adenotomie se recomandă limitarea contactului copilului cu alții.

Pentru a accelera procesul de vindecare a rănilor în cavitatea nazală, puteți utiliza picături nazale, care au efecte antiflogice și de regenerare. Dacă există reacții alergice la componentele medicamentelor, trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră și să înlocuiți picăturile de vasoconstrictor cu o mucoasă nazofaringiană mai benignă, neiritantă.

Recomandările medicului cu privire la ce trebuie făcut după îndepărtarea adenoidului

La o vârstă fragedă, copilul este predispus la un număr considerabil de boli grave, dintre care multe se dezvoltă apoi în cele cronice și provoacă complicații în activitatea altor organe. Cel mai des se referă la boli de ORL și unul dintre cele mai frecvente se exprimă ca vegetație adenoidă, transformându-se în adenoidită.

? Din punct de vedere medical, este o inflamație a amigdalelor nazofaringiene, care se face cunoscută sistematic. Se caracterizează prin anumite manifestări și diferă de frigul comun, în plus față de dificultatea respirației, adesea există o gură ușor deschisă, sforăit în timpul somnului și inflamația organelor conjugate.

În timpul diagnosticării și identificării cauzelor adenoiditei, în majoritatea cazurilor se recomandă efectuarea unei operații pentru eliminarea adenoidelor. Operația se află pe umerii medicilor, însă perioada postoperatorie depinde în mod direct de respectarea recomandărilor părinților.

Adenotomie - chirurgie minim invazivă

După îndepărtarea adenoidelor, reabilitarea are loc destul de repede, iar copilul se poate întoarce în curând la stilul său de viață anterior, fără a compromite sănătatea.

Imediat după operație

După îndepărtarea adenoidelor, copilul va fi transferat din sala de operație în secția generală, deoarece controlul stării sale va fi disponibil ca parte a unui examen de spitalizare de rutină. Perioada postoperatorie pentru fiecare lucrează diferit,? Principalul lucru este să vă conformați regimului care vă va ajuta să vă recuperați mai repede și să evitați disconfortul pe termen lung. Procedura de îndepărtare a adenoidelor prin intervenție chirurgicală se numește adenotomie. Până când nu durează mai mult de 30 de minute și se efectuează cu ajutorul anesteziei, alegerea cărora ține seama de recomandările medicului curant, precum și de alegerea metodei de îndepărtare.

În primele zile de recuperare după intervenție chirurgicală, o durere în gât suferă, dar aceasta nu trebuie să se manifeste într-o formă pronunțată și să fie întârziată pentru o lungă perioadă de timp.

Epistaxis după adenotomie

Este important să se evite inflamarea laringelui, întrebându-se de ce poate să apară, este necesar să se acorde atenție poziției copilului imediat după îndepărtarea adenoidelor. Poziția în care trebuie să fie restaurate primele ore ale spitalului trebuie să fie pe partea laterală, cu un prosop amplasat lângă zona gurii, astfel încât să fie convenabil să se controleze salivarea și să se monitorizeze dacă sângele apare în saliva. Pentru a preveni sângerările nedorite, medicul trebuie să efectueze o faringoscopie, la câteva ore după operația principală. Se recomandă să nu se acorde copilului medicamente antipiretice, deoarece acest lucru poate declanșa acest proces. ? În acest moment, copilul trebuie tratat foarte atent, deoarece după îndepărtarea adenoidelor este necesară o odihnă strictă. Saliva poate fi eliberată pentru o perioadă de timp chiar și după ce a fost sub supravegherea medicilor, dar acest lucru este normal dacă nu conține substanțe străine. În cazul detectării inversă, trebuie să căutați imediat asistență medicală. În primele 10 zile după eliminarea adenoidelor, poate fi observată umflarea membranelor mucoase, efectul său neplăcut va elimina utilizarea medicamentelor vasoconstrictoare.

Perioada de recuperare după adenotomie în toate are loc individual și ia diferite intervale de timp.

Hematomul - o complicație a adenotomiei

Desigur, un adult care este responsabil pentru adaptarea unui copil la o viață normală trebuie să-i ofere o monitorizare și o îngrijire constantă. În momentul găsirii copilului în concediu medical, părinții trebuie să-și monitorizeze dieta, lipsa excesului fizic? încărcături, luând medicamente adecvate. De asemenea, trebuie să mențină condițiile de temperatură necesare în cameră. Starea copilului după îndepărtarea adenoidelor poate fi exacerbată de senzații dureroase neplăcute, care provoacă depresie și temeri. Prin urmare, reabilitarea ar trebui să fie cât se poate de confortabilă, cu o monitorizare regulată a stării și comportamentului copilului.

Adesea părinții au o întrebare cum să restabilească respirația nazală a copilului după operație. Cel mai adesea este restaurată cu ajutorul unei gimnastică specială pentru nas, constând doar din câteva exerciții simple. O atenție specială în ceea ce privește îngrijirea copilului operat, desigur, necesită alimentație și o dietă adecvată, deoarece, după intervenția la amigdalele nazofaringiene, crește riscul de a introduce infecții periculoase, ceea ce poate duce la consecințe grave.

Aplicarea recomandărilor pentru restaurarea copilului necesită numai fapte verificate și, pentru a ști ce recomandări sunt utilizate după îndepărtarea adenoidelor, trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră care efectuează o intervenție chirurgicală. Dacă părțile din țesuturi din nazofaringe s-au acumulat după operație și care nu au fost îndepărtate imediat după detectarea sângerării, trebuie să contactați imediat un medic pentru asistență adecvată. Dacă nu există suspiciune de edem sau dacă simptomele sale sunt eliminate, se recomandă utilizarea medicamentelor care usucă mucoasa.

alimente

După îndepărtarea adenoidelor, trebuie respectată o dietă strictă, bazată pe regulile unei diete echilibrate. Primele zile ale perioadei postoperatorii pot fi extrem de moi, nu prea calde, pentru a evita deteriorarea zonei operate. Ce produse specifice după îndepărtarea adenoidelor pot fi consumate, este mai bine să se consulte cu medicul care efectuează procedura de îndepărtare, deoarece el va vedea imaginea generală a stării copilului și dinamica viitoare a recuperării. Orice produs alimentar solid trebuie curățat în stare de consistență lichidă, produsele cu aciditate ridicată, conținut de grăsime și claritate sunt eliminate din dietă. Întrebarea despre cum să hrănești un copil după îndepărtarea adenoidelor îngrijorează părinții mai ales atunci când, în vederea durerii, există un refuz de a mânca.

Alimente - lichide, blânde

Dietele alimentare după adenotomie pot fi utile și gustoase, pentru dezvoltarea meniului ar trebui să acorde atenție următoarelor feluri de mâncare:

 1. Pulpă de legume și fructe
 2. Păsări de curte cu conținut scăzut de concentrat și de bulgăre de carne
 3. Butași de legume și ierburi
 4. Lichidul lichid, în principal, fulgi de ovăz sau gris
 5. Supă de supă cu legume
 6. Cuțite aburite și chifteluțe

Pentru a dezinfecta zona utilizată, se recomandă clătirea cu o soluție slabă de salvie sau musetel imediat după masă, aceasta contribuind la vindecarea rapidă a gâtului rănit.

? Inghetata prin ochii unui medic

O mulțime de discuții se ridică în jurul valorii de întrebarea dacă să-i dai copilului o înghețată? în perioada de recuperare și de reabilitare. Se știe că medicii de la Asociația Americană a Chirurgilor Oral și Maxilofaciali recomandă chiar să facă acest lucru și sugerează că părinții își dau copiilor mici cuburi de gheață pentru resorbție ulterioară după o astfel de operație. Deciderea dacă un copil ar trebui să mănânce înghețată după adenotomie este considerată de fiecare părinte în mod individual, dar trebuie avut în vedere faptul că, fără îndoială, eliberează edemul, deoarece orice efect rece are scopul de a ameliora inflamarea zonei mucoase a gurii.

Înghețată după îndepărtarea adenoidelor este utilă

Se recomandă înghețată cu gust cremos, de preferință fără aditivi chimici și coloranți.

Posibile complicații

Complicațiile după eliminarea adenoidelor la copii nu apar adesea, dar fiecare părinte trebuie să fie pregătit pentru faptul că consecințele neplăcute pot afecta starea generală a copilului. Este important să se țină seama de faptul că respirația după îndepărtarea adenoidelor nu este în stare să se redreseze imediat și poate fi dificilă de ceva timp. Lipsa atenției la această problemă conduce adesea la apariția recidivelor, prin urmare sunt necesare exerciții de respirație corect selectate. Dacă, în timpul perioadei postoperatorii, copilul are o infecție virală respiratorie acută și suferă un nas înfundat, dureri în gât și slăbiciune, nu le dați medicamente pe cont propriu, trebuie să căutați un ajutor medical competent, deoarece sângerarea poate apărea din cauza medicamentelor antipiretice. Complicațiile după intervenție chirurgicală nu ar trebui să aibă o perspectivă pe termen lung, de regulă sunt limitate la următoarele manifestări:

 • Nu dureri de cap puternice și amețeli
 • Edem rapid și otită
 • Tinitus și durere ușoară în gât
 • Sângerări minore
 • Starea tulburării psihoemoționale

Un element separat este considerat greață, fiind cea mai inconfortabilă manifestare a consecințelor perioadei postoperatorii. Pentru a determina motivul pentru care apare voma după îndepărtarea adenoidelor, este necesar să se acorde atenție mirosului din gură, deoarece cheagurile de sânge se pot acumula în salivă, acest lucru poate fi controlat cu ajutorul aerosolilor pentru gât și clătirile blânde pe ierburi. Dacă copilul este încă bolnav după eliminarea adenoidelor, este important să se ia în considerare durata stării sale slăbite. După două săptămâni de starea de sănătate continuă satisfăcătoare, pacientul trebuie prezentat medicului de la ORL și primește recomandările necesare pentru recuperarea acestuia.

temperatură

? Indiferent de vârsta copilului și de starea lui fizică generală, temperatura este adesea observată după îndepărtarea adenoidelor, ceea ce este un factor destul de normal în lupta corpului cu intervenția chirurgicală. La întrebarea părinților dacă temperatura poate fi mai mare de 38 de grade în perioada de recuperare normală după adenotomia efectuată, orice medic competent va răspunde că nu. Dacă hipertermia trece de 38 °, atunci mai întâi trebuie să măriți cantitatea de apă consumată? și ștergeți bebelușul cu apă la temperatura camerei. În funcție de cantitatea de căldură care trebuie menținută, trebuie să luați o decizie cu privire la administrarea medicamentelor antipiretice, este important să nu conțină acid acetilsalicilic.

Temperatura nu durează mult

Dacă sa constatat că febra a fost ținută mai mult de 3 zile, ar trebui să începeți să utilizați medicamente precum nurofen sau panadol sub formă de sirop.

Tuse după îndepărtarea adenoidului

Un astfel de efect secundar, cum ar fi tusea, nu apare adesea, dar dacă totuși trebuie să vă confruntați cu efectul sindromului, ar trebui să acordați atenție prezenței bolilor cronice ale tractului respirator superior (sinuzită, sinuzită, sinuzită frontală). Tusea uscată după îndepărtarea adenoidelor este o cauză obișnuită a expunerii la mucoasa care curge în jos pe peretele faringian. Toate acestea pot provoca o tuse reflexă, mai ales atunci când copilul se culcă. Pentru a rezolva această problemă, utilizați:

 • Medicamente locale
 • inhalare
 • Acțiuni comune de acțiune

Desigur, fiecare dintre medicamente este prescris individual, în conformitate cu recomandările medicului curant.

ORL, otită, nas curbat

Unii părinți se confruntă cu o problemă atunci când, după îndepărtarea adenoidelor, nasul nu respira așa cum a făcut-o înainte de operație și adesea devine motivul pentru care părinții nu respectă recomandările pentru reabilitarea copilului. După 10 zile, după o adenotomie ar trebui să fie efectuate exerciții pentru nas, inclusiv nu mai mult de 5-6 exerciții de bază.

Dacă, după adenotomie, nasul nu respiră mult timp, pot exista mai multe motive de îngrijorare:

 • Umflarea postoperatorie
 • Reacții alergice
 • Curbură a septului
 • Operație incorectă
Exerciții de respirație

Nasul poate fi umplute în legătură cu o întreagă listă de cauze care duc adesea la o rinită cronică ulterioară. În această listă sunt incluse:

 • Modificări hipertrofice în nazofaringe
 • Defecțiuni ale sistemului bronhopulmonar
 • Deformități de sept de nazal
 • Defecțiuni ale funcțiilor imunologice de protecție

Dacă după îndepărtarea adenoidelor un copil are un mușchi cu un procent ridicat de mucus, este necesar să se excludă probabilitatea complicațiilor, a efectelor bolilor virale și, cel mai important, a recurențelor de vegetație adenoidă. În unele cazuri, nasul se află și acest lucru este normal, deoarece este nevoie de timp pentru a restabili complet respirația adecvată și pentru a diminua umflarea, dar dacă congestia după îndepărtarea adenoidelor se transformă într-o problemă sistematică, trebuie să vă consultați cu medicul dumneavoastră și să efectuați o serie de proceduri preventive.

Posibile consecințe

Mulți părinți tratează procedura de adenotomie cu prudență excesivă și cred că consecințele eliminării adenoidelor sunt extrem de tristă. Aproximativ un an după operația de îndepărtare, unii oameni dezvoltă otita medie acută, deoarece umflarea țesutului rănit distruge tubul Eustachian. De fapt, acesta nu este un motiv pentru a renunța la intervenția chirurgicală. La începutul tratamentului ar trebui să se utilizeze picături conform prescripției medicului, cel mai adesea se recurge la ajutorul otipax. De câțiva ani se recomandă să urmați proceduri fizioterapeutice, inclusiv utilizarea unor medicamente eficiente, dar numai după consultarea medicului.

Creează Otipaks și Anauran după îndepărtarea adenoidelor

Lichiditatea rămasă după îndepărtarea adenoidelor este mult mai funcțională, deoarece nasul nu este gata să se lase în cantități mari de aer imediat după operație. Majoritatea părinților observă o schimbare primară a vocii copilului, care, după un timp, revine la normal de îndată ce umflarea nasofaringei subsizează. Unii oameni se confruntă cu pierderea auzului după intervenție chirurgicală, motiv pentru care părinții înfricoșați de multe ori își fac griji dacă auzul este restabilit. Aici este necesar să se bazeze pe faptul că această manifestare poate fi, de asemenea, o variantă a normei și proprietățile auditive sunt normalizate după trecerea printr-o rinită.

? Pentru a combate apariția unui defect de vorbire sub formă de rhinolalie, este necesar să se practice pronunția corectă a sunetului după intervenția chirurgicală și să se restabilească respirația nazală. Există, de asemenea, opinia că eliminarea adenoidelor poate duce la dezvoltarea astmului, de fapt, adenotomia poate contribui la un curs mai relaxat de procese astmatice la acei copii bolnavi la momentul operației pentru a elimina adenoizii.

Recomandări generale

După cum arată practica, viața după îndepărtarea adenoidelor devine mult mai plăcută și mai silențioasă, atât pentru părinți, cât și pentru creșterea adenoidă a copilului. Întrebarea dacă este posibilă mersul în prezența adenoidelor inflamate devine dureros de interesant atunci când orice ședere a copilului în spațiul deschis poate avea consecințe grave. Și plimbările cu adenoidită cronică devin o ocupație periculoasă și conduc la închisoarea constantă a unui copil în patru pereți.

După îndepărtarea adenoidelor, copilul încetează să mai fie limitat în propriile acțiuni și poate alege acele sporturi care implică condiții de temperatură inacceptabile pentru el,? fie patinaj sau hochei. Mulți sunt îngrijorați când este posibil să se întoarcă la școală și din ce punct vor fi disponibile condițiile de școlarizare pentru copilul care a suferit această operație. ? Desigur, toată lumea trece prin diferite etape de recuperare în mod individual, dar putem vorbi despre revenirea la modul de viață anterior cel puțin o lună după îndepărtarea adenoidelor. În orice caz, copilul primește un spital pentru acea perioadă, necesar pentru recuperare, iar în această perioadă el este protejat de orice activitate fizică, respectând dieta și odihnă în pat.

Ce trebuie făcut după eliminarea adenoidelor la un copil

Chirurgia pentru a elimina adenoizii la copii nu este una dificilă. Cel mai adesea este efectuată sub anestezie generală, nu din cauza durerii fizice, ci pentru a împiedica micul pacient să experimenteze o experiență emoțională puternică: tipul de instrumente, cantități mari de sânge, o poziție incomodă poate provoca traume psihice sau stres. Și aceasta, la rândul său, poate provoca complicații în timpul intervenției sau în perioada postoperatorie timpurie.

În spital

Chirurgii nu se opresc repetând faptul că timpul de reabilitare pentru o sănătate suplimentară este la fel de important ca operația în sine. Prin urmare, trebuie să cunoașteți caracteristicile perioadei postoperatorii la copii acasă, deoarece după îndepărtarea adenoidelor în absența complicațiilor evidente, tratamentul intern nu este furnizat.

La câteva ore după îndepărtarea adenoidelor, copilul este externat pentru monitorizarea în ambulatoriu. Înainte de a părăsi spitalul, el este examinat de către un chirurg și pediatru pentru absența complicațiilor la locul operat și efectele anesteziei.

Reabilitarea la domiciliu

În timpul perioadei postoperatorii, copilului i se oferă condiții adecvate:

 • casă curată, unde curățenia zilnică umedă;
 • o atmosferă calmă, fără a sublinia anxietățile cu experiență, dar cu încredere în recuperarea completă;
 • lipsa activității fizice, activitate excesivă - clasele pot provoca o urgenta de sânge la partea operată a nazofaringei, pentru a provoca sângerare;
 • posibilitatea de a vă relaxa, mai ales în prima zi - anvelope anestezice;
 • îngrijirea naturală a celor dragi, atenția din partea lor la orice fenomene non-standard de recuperare.

Amintiți-vă! În cele mai multe cazuri, îndepărtarea adenoidelor la copii se efectuează în sezonul rece, dar următorul avertisment nu va fi inutil: la început nu se recomandă plajă, înot în apă deschisă, baie caldă și vizitarea băii. Zborurile interzise și modul de călătorie - acasă în perioada postoperatorie - o etapă obligatorie de recuperare, chiar și cu o stare bună de sănătate.

Restricții privind nutriția

Vindecarea membranelor mucoase la copii după îndepărtarea adenoidelor are loc destul de rapid și, în absența factorilor postoperatori care provoacă o complicație, este în cea mai mare parte nedureroasă.

Pentru o manipulare atentă se recomandă efectuarea de modificări în meniu:

 • excluderea alimentelor solide, crude, care necesită efort considerabil pentru a mesteca;
 • interzicerea alimentelor și a condimentelor care irită membranele mucoase sau hiperemia lor - alimente picante, acide și sărate;
 • consumând alimente în cameră și temperaturi scăzute, cu excepția mâncărurilor foarte calde și fierbinți - pentru a preveni sângerarea.

Eliminarea adenoidelor este un motiv pentru a trata copiii la înghețată și mai mult decât o dată. Se preferă speciile grele, gheața de fructe și nu bilele moi - liniile excesive de grăsime ale membranelor mucoase ale cavității bucale și care nu sunt bine clătite. Pe acest film alimentar, germenii se usucă ușor și se multiplică activ.

Modul și stilul de viață

La domiciliu, medicul recomanda uneori picaturi nazale in perioada postoperatorie pentru a ingusta vasele de sange.

Este important! Nu este strict recomandat să depășiți doza indicată de soluții nazale și numărul de aplicații pe parcursul zilei! Utilizarea prea frecventă poate declanșa vasodilatație paradoxală și rinită cronică.

În primele zile ale perioadei postoperatorii se recomandă limitarea contactului copilului cu străinii, inclusiv prietenii, cunoștințele, colegii de clasă. După orice intervenție chirurgicală, imunitatea își îndreaptă puterea spre vindecarea leziunilor. Bacteriile și virușii străini care nu sunt familiarizați, după îndepărtarea adenoidelor, pot provoca boli.

Procedurile de igienă zilnică, în special periajul dinților, sunt efectuate cu atenție - pentru a reduce componentele patogene ale florei orale. Dar în timpul procesării, respectați atenția: evitați contactul brut cu membranele mucoase, precum și clătirea prea viguroasă.

Temperatura corpului este măsurată de două ori pe zi. În mod normal, o creștere ușoară este posibilă în perioada postoperatorie (în zilele 1 - 2), dar acest lucru nu este necesar: durerea în gât după îndepărtarea adenoidelor nu este întotdeauna însoțită de febră. Temperaturile peste 38 ° C arată o reacție violentă a corpului, pentru a preveni sângerarea, este permisă utilizarea medicamentelor antipiretice. Produsele pe bază de paracetamol sunt utilizate în principal (Panadol, Nurofen, etc.)

Este important! Utilizarea acidului acetilsalicilic (aspirină) în pediatrie nu este binevenită deloc, și în special în perioada postoperatorie: medicamentul înmoaie sângele, adică interferă cu vindecarea rănilor deschise.

În general, o recuperare rapidă după eliminarea adenoidelor, ca și în orice altă perioadă postoperatorie, contribuie la:

 • stilul de viață ordonat - starea de veghe liniștită și odihna adecvată, inclusiv somnul;
 • condiții bune de igienă;
 • îndeplinirea cu atenție a instrucțiunilor medicului privind descărcarea de gestiune;
 • urmărirea postoperatorie la un otolaringolog (LOR).

Condiții speciale de recuperare

Țesutul glandular supraîncărcat, care duce la operație, formează un tip special de respirație, înghițire și vorbire la copil. După îndepărtarea adenoidelor, "nazale", dificultăți de respirație și tinitus persistă de ceva timp. Cu toate acestea, aceasta nu este norma, dar pe măsură ce domeniul chirurgical vindecă, astfel de fenomene dispar fără urmă. Dacă există o limitare a funcțiilor în perioada postoperatorie lungă, acesta este un motiv pentru a consulta un medic.

Unii copii care cresc cu adenoizi necesită o ajustare în respirație și pronunție. La domiciliu, este necesar să se înceapă clasele de terapie logopatică cât mai curând posibil, inclusiv complexe speciale de respirație gimnastică pentru a întări mușchii cerului și a faringelui cu includerea formării de vorbire.

Atunci când conduc orele ar trebui să ia în considerare câteva puncte:

 • să nu se perceapă în primele zile, în perioada postoperatorie acută;
 • pentru a asigura o umidificare suficientă a aerului în sala de studiu (utilă pentru toți și mai ales după îndepărtarea adenoidelor) - uscăciunea excesivă a aerului inhalat poate provoca gâlcei și tuse, ceea ce nu este util;
 • să respecte principiul gradualității - fiecare exercițiu este realizat de 3 ori, cu o creștere treptată a numărului în fiecare zi cu 1 - 2 ori și aducerea de până la 12 ori;
 • Sunt introduse și noi opțiuni treptat, 1-2 pe zi, cu o creștere treptată a numărului de repetări;
 • în caz de deteriorare a stării organului operat, reducerea sau anularea încărcăturii până la stabilizarea vindecării, recuperarea din sarcini mici;
 • să realizați o implementare aprofundată a fiecărui exercițiu, înainte de a adăuga altele noi, să nu grăbiți volumul, prioritatea este aceea de a corecta poziția organelor și de a atinge obiectivele;
 • pentru a crea o atitudine psihologică pozitivă în timpul lecțiilor și este mai bine să le transformi într-un joc cu rime și personaje - atunci astfel de exerciții speciale vor deveni un obicei bun și vor fi îndeplinite de copil cu plăcere de mult timp singuri.

În primele zile este recomandat să se efectueze exerciții de respirație și de vorbire la domiciliu după ce a fost difuzată camera.

Sfat important! În timpul ulterior, puteți folosi plimbarea pentru a efectua exerciții. Aerul proaspăt este unul dintre factorii în recuperarea sigură a pacientului după eliminarea adenoidelor.

Set de exerciții

 1. Ridicarea lentă a brațelor întinse prin laturile în sus, în timp ce se inhalează prin nas. Întreținerea respirației la înălțimea de ridicare, expirarea prin gură la coborârea brațelor. Opțiuni: reglează forța și viteza de inhalare și expirație, perioada de reținere a respirației, numărul de repetări și abordări în timpul gimnasticii. Recomandat ca exercițiu inițial și final.
 2. Respirația toracică: când se inhalează, pieptul este dilatat și stomacul este tras înăuntru, în timp ce expirația crește volumul abdomenului și pieptul picături. Inspirați-expirați prin nas.
 3. Respirație abdominală: când inhalați, extindeți abdomenul, în timp ce expirați, abdomenul este strâns. Inspirați-expirați prin nas.
 4. Respirație alternativă prin 1 nară: cu degetul, aripile nasului sunt presate pe sept, inhalează și expiră prin nara liberă. Poate fi combinat cu exercițiul numărul 3, dar nu în loc și după el.
 5. Activarea cavității orale: inspirați prin nas, înainte de a expira, aerul este direcționat în gură, umflarea obrajilor. Îl rostogolesc de la obraz la obraz, de sus în jos și într-un cerc, apoi expiră lent sub presiune printr-o mică gaură între buze.
 6. Exerciții de sunet după inhalarea prin nas și pe fondul expirării prin gură: pronunțarea sunetelor (vocale fără voce și spiritele, consonante intermitent). Alternative sunete, cantitate și de a obține o pronunție de înaltă calitate.
 7. Exerciții de vorbire: pronunțarea unor fraze scurte, rhyming, zicale, proverbe, torsade de limba cu elemente de gimnastică deget sau folosirea jucăriilor. O creștere foarte importantă, dar dozată, dar constantă în domeniul sunetelor. Este necesar să se obțină o pronunțare clară, o creștere a vitezei exercițiului. Opțiuni: citirea ritmică în timpul mersului cu alegerea vitezei de mișcare.

Aceste și multe alte exerciții vor ajuta la îmbunătățirea semnificativă a vorbirii, la normalizarea respirației și la restabilirea activității creierului.

Gimnastica este un mijloc excelent de prevenire a răcelii după îndepărtarea adenoidelor: respirația activă prin nas activează nu numai procesele metabolice, ci și sistemul imunitar.

Astfel, perioada postoperatorie după îndepărtarea adenoidelor nu implică probleme majore. Respectarea regimului va ajuta la evitarea complicațiilor și va reveni în curând.

Eliminarea adenoidelor: perioada postoperatorie. Recomandări pentru pacient în timpul reabilitării

După efectuarea operației de îndepărtare a adenoidelor, pacientul este eliberat din spital. Timpul după descărcare este la fel de important ca operațiunea în sine. Principalul lucru este respectarea în timp util a recomandărilor privind desfășurarea activităților care se bazează pe monitorizarea stării de sănătate a copilului și prevenirea corectă a bolii.

Perioada postoperatorie

O atenție deosebită trebuie acordată regimului alimentar, regimului de zi și întăririi.

În funcție de operație, fiecare copil va avea o perioadă de recuperare diferită. Operațiunile mici (de exemplu, adenotomia) sunt speciale în sensul că nu este prevăzută o aderare suplimentară la odihna patului. Cu toate acestea, unul dintre adulți (mama, bunica sau persoana care îi pasă) trebuie să mențină o monitorizare constantă. La domiciliu, este important să se creeze condiții pentru ca copilul să respecte un regim strict.

Când copilul este acasă după spital, trebuie să curățească așternuturile curate, să aerizeze camera și să se lase să se încălzească puțin, dacă este necesar, să răstoarne lumina puternică. Dacă medicul a prescris o măsurare a temperaturii, atunci trebuie făcută dimineața de la 7 la 9, iar seara de la 18 la 20 de ore. Toate înregistrările de temperatură trebuie înregistrate. Dacă temperatura a depășit 38 ° C, atunci merită să recurgeți la agentul antipiretic.

După mai multe operații în ambulatoriu, rudele se grăbesc adesea să ridice copilul din spital. Dar trebuie reținut faptul că, pentru a preveni umflarea, trebuie să se aplice o compresă din apă rece sau dintr-un pachet de gheață pe locul plăgii. În primele zile ale perioadei postoperatorii, umflarea pleoapei superioare se poate forma în sinusuri, deci trebuie să monitorizați ochii copilului. dacă apare umflarea, spălați ochii cu o soluție caldă de albucidă (20%). Procedura se face acasă și este sigură.

Ce ar trebui să își amintească pacientul după o intervenție chirurgicală?

Dacă operația de îndepărtare a adenoidelor a fost efectuată în clinică, atunci este permisă luarea copilului în câteva ore după procedură în cabinetul medicului ENT. Dar acest lucru este permis atunci când în sat există un punct de îngrijire medicală.

Pentru a preveni sângerarea care poate apărea după operație, copilul trebuie să respecte odihnă în pat în prima zi și în următoarele zile să limiteze la activitatea fizică (educație fizică, jocuri în aer liber etc.). Nu puteți supraîncălzi, puteți lua o baie comună și puteți rămâne în baie. Ar trebui să insuflați nasul cu picături de vasoconstrictor (1-2% soluție de efedrină, soluție 2% protargol sau 0,05% soluție de naftizină) de două ori sau de trei ori pe zi. În primele două zile, mâncărurile picante și fierbinți ar trebui să fie excluse din dietă.

Camera în care este amplasat copilul trebuie să fie curată, bine ventilată și curățarea să fie efectuată într-un mod umed. Dacă apare sângerare, va fi necesară o spitalizare imediată, de preferință, în departamentul ORL unde sa efectuat operația.

Dacă după operație a apărut nazalismul, merită să cereți ajutor unui vorbitor-terapeut. În cazul respirației prelungite cu un nas după o adenotomie, copilul trebuie arătat chirurgului care a operat asupra lui. Mulți copii după îndepărtarea adenoidelor respire prin gură, în timp ce nu există dificultăți de respirație cu nasul. În acest caz, există câteva exerciții speciale care ajută la întărirea mușchilor respiratori și scapă copilul de obiceiul de a respira prin gură. Astfel de gimnastică se efectuează sub supravegherea unui medic sau a unui specialist în fizioterapie sau la domiciliu după anumite recomandări.

Exerciții respiratorii în perioada postoperatorie

Aceste exerciții se recomandă să fie efectuate dimineața (înainte de micul dejun) și seara (după cină) timp de 20 de minute. Camera pentru aceasta ar trebui să fie bine ventilată.

În primul rând, exercițiile se desfășoară de 3-4 ori fiecare timp de 5-6 zile. În continuare, ar trebui să măriți încărcătura de până la 12-15 ori.

Atunci când se îndeplinește, trebuie luate în considerare următoarele reguli: atunci când un copil se apleacă spre lateral, înainte, cochetează, atunci este necesar să se expire. Când brațele sunt ridicate în fața dvs. sau se întind în lateral, se ia o respirație. Atunci când ridicați mâinile în fața dvs., în sus și în jos - expirați.

Exerciții inițiale

 1. Poziția picioarelor este lățimea umărului, capul este înclinat înapoi, brațele sunt la talie. Incetați încet cu gura, coborând maxilarul inferior, apoi expirați cu nasul (ridicând maxilarul inferior). Repetați exercițiul de 5-6 ori.
 2. Poziționați picioarele împreună. Pentru a vă ridica pe degete, ridicați mâinile sus - inhalați, coborâți mâinile - faceți expirație. Faceți exercițiul de până la 12-15 ori.

Exerciții pentru brațul umărului și gâtul mușchilor

 1. Capul și torsul sunt ținute drepte, umerii sunt ușor întinși înapoi și coborâți, poziția picioarelor este lățimea umărului. Brațele de-a lungul corpului, capul înclinat spre piept. Răspândește-ți brațele în lateral și du-te înapoi. Repetați exercițiul de 10-15 ori.
 2. Puneți capul pe umărul drept, apoi mutați-l în stânga. Inspirați prin nas și expirați prin gură. Repetați de 12 ori.
 3. Arme pentru a "bloca" spatele, înclinați încet capul înapoi și deschideți treptat gura, respirația și respirația cu nasul. Exercițiu de 10-15 ori.
 4. Efectuați mișcări circulare ale capului alternativ în ambele direcții de 12-15 ori.

Instruire pentru respirație

 1. Pentru respirație completă. Luați o poziție de plecare ca în grupul anterior de exerciții. Să respire lung prin nas, în timp ce înfundați abdomenul și apoi extindeți pieptul. Expirați nasul, faceți opusul: reduceți pieptul, apoi trageți în stomac. Numărul de repetări - de 10-15 ori.
 2. Pentru respirația toracică. Pentru a expira, și după ea o inhalare nazală lungă. În același timp, pieptul va crește, iar stomacul - să fie implicat. Cu o expirație nazală, totul va fi în ordine inversă. Repetați de până la 15 ori.
 3. Pentru respirația abdominală. A expira, și după ea - o inhalare nazală lungă. În acest moment trebuie să scoateți stomacul. Pe măsură ce expiră, partea din față a peretelui abdominal se va retrage. Exercitați de până la 15 ori.

Exerciții de respirație a nasului

 1. Luați o poziție în picioare, picioarele ușor în afară, mâinile la cusături. Ridicați încet mâinile cu palmele spre partea superioară spre interior, în timp ce respirați, apoi coborâți brațele prin laturi, făcând exhalarea. Respiratia se face numai prin nas. În timpul exercițiului, trebuie să vă îndoiți înapoi și piept. Exercițiu de făcut de 10-15 ori.
 2. Puneți picioarele împreună, așezați brațele de-a lungul corpului și efectuați proiecții adânci rapide. În acest caz, mâinile trebuie să fie trase înainte cu palmele la fund și expirați, îndreptați, inhalați. Repetați exercițiul de 5-6 ori.
 3. Diluați picioarele. Întoarceți încet inhalarea și expirarea printr-o nară și apăsați pe cea de-a doua cu degetul. Gura este închisă la timpul de rulare. Faceți 5-6 ori.
 4. Luați o poziție în picioare, picioarele împreună. Strângeți nasul cu degetele. Într-o voce, numărați până la 10 cu voce tare, respirați adânc și expirați complet cu nasul, în timp ce închideți gura. Faceți exercițiul de 5-6 ori.
 5. Pentru a alerga la fața locului pe șosete, ridicați genunchii înalți. Respiratia poate fi arbitrara. "Rulați" câteva minute.

Efectuarea tuturor exercițiilor de mai sus timp de una și jumătate până la două luni contribuie la îmbunătățirea respirației nazale și la recuperarea rapidă a corpului copilului.

Perioada de recuperare după îndepărtarea adenoidelor la copii

Sarcina principală a întregii terapii postoperatorii este de a furniza anumite condiții, astfel încât țesuturile deteriorate în zona chirurgicală să fie regenerate cât mai curând posibil. Pentru a accelera perioada de recuperare după îndepărtarea adenoidelor la copii, este necesar să se respecte cu strictețe toate recomandările medicului curant. În caz contrar, pot exista diferite complicații care, în mod inevitabil, vor duce la o deteriorare a sănătății copilului.

După ce pacientul este eliberat după operație

După excizia amigdalelor faringiene mărită, copilul este descărcat câteva ore mai târziu, dar numai dacă medicul nu observă complicații. Pentru a preveni complicațiile grave, care includ inflamația purulentă a gâtului și sângerarea postoperatorie severă, părinții ar trebui să monitorizeze constant copilul după operație. Perioada de recuperare după excizia amigdalelor durează aproximativ 3 săptămâni.

Ce să faci în primele ore

Cu o creștere anormală a țesutului limfoid în nazofaringe, medicul își îndepărtează. Deși operația are loc în doar câteva minute, există riscul de a dezvolta inflamații și sângerări postoperatorii severe. Aproape imediat după adenotomie, pacientul este plasat în sală, unde este în mod constant sub supravegherea personalului medical.

Pentru a preveni aspirarea sângelui rezidual, după excizia adenoidelor, este necesară efectuarea următoarelor măsuri:

 • Pacientul din pat se întoarce pe partea sa, astfel încât sângele să poată curge.
 • Sub capul pacientului se închide un prosop gros, care poate scurge sângele cu mucus.
 • Pentru a ușura starea, tifonul este aplicat pe fața copilului bolnav, care este umezit cu apă rece.

După 3 ore, medicul care a efectuat operația efectuează faringoscopia, în timpul căreia se apreciază starea mucoasei. Dacă nu există edeme severe și sângerări, copilul este eliberat din departament.

După descărcarea de gestiune de la spital timp de 2 săptămâni, este necesară prezentarea regulată a medicului de la ORL.

Ce să caute

După operația de eliminare a adenoidelor, părinții ar trebui să asculte cu atenție toate plângerile copilului. Acest lucru este necesar pentru a consulta prompt un specialist și pentru a preveni apariția unor complicații periculoase. Timp de 3 săptămâni este necesar să se monitorizeze atât regimul, cât și alimentația copilului bolnav. După efectuarea adenotonsilotomiei, trebuie respectate următoarele recomandări:

 • Nu oferiți copilului alimente care pot provoca iritarea gâtului. Aceste produse includ mâncăruri prea condimentate sau sărate. Alimentele pentru pacient ar trebui să fie puțin calde.
 • Copilul trebuie protejat de efort fizic excesiv, deoarece acest lucru poate provoca sângerări severe.
 • Este necesar să urmați toate recomandările medicului. Utilizați medicamente prescrise pentru tratamentul pacientului și asigurați-vă că utilizați medicamente vasoconstrictoare.
 • În perioada de recuperare, după eliminarea adenoidelor, nu puteți lua medicamente care includ acid acetilsalicilic;
 • Camera în care este amplasat pacientul este adesea ventilată și umezită cu toate mijloacele disponibile.

După excizia adenoidelor, copilului i se interzice să dea aspirină pentru a scădea temperatura. Acest medicament diluează fluxul sanguin, care poate provoca sângerări severe.

În timpul zilei, după operație, se poate observa o creștere a temperaturii corporale de până la 38 de grade. Este posibil să nu se utilizeze medicamente antipiretice, deoarece aceasta este o reacție absolut normală a corpului la intervenția chirurgicală. În cazul în care febra durează câteva zile, este necesar să informați medicul, deoarece acest lucru indică începutul unui proces inflamator acut în țesuturile deteriorate.

Dieta alimentară

În perioada postoperatorie după îndepărtarea adenoidelor la copii, este foarte important să se mențină o dietă strictă. Îndepărtarea unui țesut adenoid crescut duce la o umflare semnificativă a mucoasei gâtului, astfel încât riscul de leziune crește. Pentru a preveni deteriorarea stratului mucus al faringelui, este necesar să excludeți orice alimente iritante și solide din meniul unui copil bolnav.

Dieta după adenotomie include astfel de alimente:

 • legume și piure de fructe dulci;
 • bulion din carne macră;
 • legume și diferite decocții pe bază de plante;
 • terci de cereale pe lapte, fulgi de ovăz sau grâu;
 • supe vegetale usoare;
 • Cuțite aburite și chifteluțe.

După mâncare, gâtul trebuie clătit din resturile de mâncare cu mătăsos, salvie sau decoct de scoarță de stejar. Există fitoncide speciale în compoziția acestor plante care împiedică reproducerea microflorei patogene. Datorita acestei sanatii a faringelui, riscul de inflamare septica este redus.

Alimentele pentru un copil bolnav nu trebuie să fie foarte fierbinți și foarte reci. Este optim dacă mâncarea este încălzită la temperatura corpului.

După îndepărtarea adenoidelor, puteți începe să mâncați după 4-5 ore. În primul rând, copilului i se dă numai băutură și, după câteva ore, se poate adăuga un măr de banan sau de copt. Sare scris în prima zi nu este necesar.

Ce produse nu trebuie administrate

Dieta necorespunzătoare nu numai că poate provoca un proces inflamator, dar poate contribui și la apariția unui abces pe partea din spate a faringelui. Chiar dacă un copil mic devine isteric și își dorește mâncarea obișnuită, părinții nu trebuie să se îngrijească de aceste capricii, deoarece acestea pot avea consecințe periculoase. În timpul perioadei de reabilitare după operație, mâncăruri picante, calde și condimentate, sifon și sucuri de calitate scăzută sunt excluse din dietă.

Trebuie sa intelegeti ca orice culori si arome alimentare care sunt in multe alimente pot provoca iritatii severe ale mucoasei. Aceasta duce la o umflare semnificativă a pereților laringiene și la o scădere a imunității locale.

Pentru cel puțin 10 zile, după eliminarea adenoidelor, următoarele alimente sunt eliminate din dieta copilului:

 • orice legume conservate;
 • produse de cofetărie;
 • conserve de pește sau carne;
 • legume și fructe foarte acru.

Este deosebit de nedorit să dai pacientului orice fel de produse de patiserie. Compoziția de prăjituri, produse de patiserie, prăjituri și dulciuri prea mult zahăr, care este considerat un teren de reproducere excelent pentru multe boli cauzatoare de bacterii.

Dacă copilul dorește ceva dulce, îi puteți oferi un piure de mere dulci și banane, în care se adaugă puțină miere.

Exerciții de respirație

Gimnastica respiratorie după îndepărtarea adenoidelor este cea mai optimă metodă de restabilire a respirației nazale fiziologice. Exercițiile sunt efectuate zilnic timp de câteva săptămâni. Când efectuați tehnici de respirație, trebuie să urmați aceste recomandări:

 1. În timpul înclinațiilor și aluatului, copilul trebuie să respire destul de adânc.
 2. Atunci când diluați brațele pe laterale, precum și în momente de odihnă, respirați profund.
 3. Respirația trebuie să fie netedă, să inhaleze respirații ascuțite și apoi să expire.

Este posibil să începeți să efectuați exerciții de respirație nu mai devreme de 5 zile după adenotomie. În fiecare zi încărcătura crește tot mai mult pentru a restabili mai rapid funcțiile nazofaringei.

Reabilitarea după îndepărtarea adenoidelor la copii include un set de astfel de exerciții:

 1. Copilul devine drept și își pune mâinile de-a lungul corpului. Apoi, trebuie să respirați adânc în partea superioară a peritoneului retras.
 2. Ei iau o inimă profundă și prelungită cu nasul, în timp ce pieptul trebuie să se ridice, iar stomacul, dimpotrivă, să fie atras. Țineți respirația pentru câteva secunde, apoi expirați încet prin nas.
 3. Faceți un nas profund și lent, în timp ce abdomenul trebuie să se îndoaie înainte. După aceasta, se face o expirație lentă, iar stomacul este atras cât mai mult posibil.

Fiecare tehnică de respirație se realizează de cel puțin 10 ori în trei abordări. Dacă un copil se plânge de amețeli sau de slăbiciune în timpul orelor, este mai bine să amâne orele de curs timp de trei zile.

Dacă un copil are simptome de boală respiratorie, atunci nu trebuie să se facă exerciții de respirație, deoarece acest lucru va agrava în mod semnificativ starea pacientului.

Ce pot fi complicații

Dacă, după excizia adenoidelor, recomandările medicului nu sunt pe deplin respectate, atunci sunt posibile complicații locale. Cele mai frecvente tulburări de sănătate apar:

 • Sângerarea nazală severă începe atunci când nasul nu este expulzat cu preparate vasoconstrictoare.
 • Inflamația laringelui se poate datora debridementării slabe a gâtului după masă, precum și în timpul zilei.
 • Reacții alergice. Umflarea gravă a mucoasei gât poate apărea odată cu abuzul de medicamente.
 • Parezia chirurgiei palatului reduce elasticitatea pereților gâtului, care poate fi cauza rinofoniei.

Datorită localizării adenoidelor, chirurgul nu este întotdeauna în măsură să îndepărteze complet țesutul limfoid. Acest lucru poate duce la o recurență a bolii, atunci poate fi necesară o altă operație.

Ce altceva este necesar în timpul perioadei de reabilitare

După adenotomie, copilul trebuie protejat de orice activitate fizică timp de o lună. În acest moment, pacientul nu ar trebui să ia băi calde, să se ducă la baie, să înoate în piscină. În plus, este necesar să se limiteze șederea copilului la soare.

După intervenție chirurgicală, imunitatea copilului devine redusă, deci există un risc crescut de infecție. Pentru a evita acest lucru, trebuie să limitați contactul cu un număr mare de persoane.

După îndepărtarea adenoidelor, copilul trebuie să se odihnească mai mult; în timpul perioadei de reabilitare, somnul în timpul zilei este obligatoriu.

Pentru a accelera recuperarea, este necesar să se aplice picături nazale cu un efect vasoconstrictor. Dacă pacientul este alergic la acestea, medicul va selecta o opțiune mai bună de tratament.


Cititi Mai Multe Despre Tuse